bio-forum.pl

Tremella globispora? Z lipy?

bez logowania - można przeglądać
GRej316314

od mar.2025

1. Tremella globispora? Z lipy?

28. 04. 2015 (ponownie 23. 06. 2015), las liściasty z dom. sosny, na zmurszałej, drobnej gałązce lipy, w ściółce. Najbardziej przypomina mi T. globispora (Ale czy on występuje również na lipie?). Może mix 2 gatunków? Exidia, Dacrymyces? Występują tu 2 formy: na korze i w miejscach jej pozbawionych, kuliste, miejscami zlewające się w niemal jednolitą, biało/przezroczystą "galaretę" oraz wystające z pęknięć w korze białe (do +- 1 cm) owocniki. Jestem daleki od "wydumanych" teorii ale przypuszczam, że na gałązce tej wcześniej mogła występować/lub występuje Platygloea disciformis. Każdy, kto widział tego grzyba, zauważył z pewnością charakterystyczne otwory/pęknięcia w korze (ostatnie zdjęcie). (Fot. 1-2 z 28. 04. 2015). Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii z czym możemy mieć tu do czynienia?

od maj.2009

2. Tremella globispora? Z lipy?

W tym przypadku opinia może być tylko jedna... mikroskop i odpowiednia osoba:- (

od cze.2010

3. Tremella globispora? Z lipy?
24.cze.15 21:02
Piotr Grzegorzek

Miałem kiedyś białą galaretkę z gałązki lipowej i nawet Władysław Wojewoda nie był w stanie jej oznaczyć.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 24. czerwca. 2015)

od wrz.2005

4. Tremella globispora? Z lipy?

poproszę

od mar.2025

5. Tremella globispora? Z lipy?

Jeszcze tylko kwestia techniczna. Jak prawidłowo przygotować eksykat? Czy pobrać razem z korą/drewnem, wysuszyć i przemrozić?

od wrz.2005

6. Tremella globispora? Z lipy?

z drewnem i dobrze wysuszyc

od maj.2009

7. Tremella globispora? Z lipy?

Przeczucie mnie nie zwiodło, masz mikroskop i...:-))

od mar.2025

8. Tremella globispora? Z lipy?

No tak, nie dość, że mikroskop, to jeszcze odpowiednia osoba.:-) I jak tu nie być szczęśliwym;-).

od wrz.2005

9. Tremella globispora? Z lipy?
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji