bio-forum.pl

2015-05-29 Chrzanów, Dom Urbańczyka - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-05-29 Chrzanów, Dom Urbańczyka - część 2
23.cze.15 21:51
Piotr Grzegorzek

Drugą część tego fotoreportażu zaczynamy od końca ogrodu, który znajduje się u zbiegu ulic Aleja Henryka i Słowackiego. Tutaj posadzono nam pęcherznicę kalinolistną - Physocarpus opulifolius "Luteus". Białe kwiatki w tle to stokrotka pospolita - Bellis perennis.

Tego dnia kwitnące krzewy były oblegane przez pszczoły. Wykonałem sporo zdjęć tych pracowitych owadów i nie miałem śmiałości wyrzucić większej ich części.

Teraz widzimy pszczoły z boku i od strony grzbietu.

I ostatnie cztery zdjęcia.

A teraz mamy kłokoczkę południową - Staphyllea pinnata. Krzew zlewa się z tłem, ale wątpliwości wyjaśnia zbliżenie owocu.

Teraz jesteśmy u schyłku ery paleozoicznej, czyli w wulkanizmie krakowskim. Tutaj między innymi znajdowała się skała zwana melafirem migdałowcem. Skała obróciła się w czerwone błoto. Minerały z kawern zostały wypreparowane. Oto kilka ich zbliżeń. To mogą być kalcyty lub kwarce.

Zerkamy teraz w kierunku budynku.

Chodnik jest pokryty opadłymi płatkami kasztanowca czerwonego - Aesculus x carnea.

W tej okolicy trzymamy pniak czarnego dębu zwanego Mieszko I. To na okoliczność, że jest to pozostałość po drzewie, które zostało ścięte toporami w 960 roku naszej ery.

Na jego powierzchni podlegającej korozji biologicznej rozwijają się trawy, chrobotki - Cladonia o kieliszkowatych podecjach oraz siewki drzew. Tutaj jest to klon pospolity - Acer platanoides.

Potem skupiłem się na kwiatach pod ścianą budynku. Oto barwinek większy - Vinca major. To zdjęcie opublikowałem już w społeczności Single Flower w google+.

W tej społeczności zaakceptowano także zdjęcie kwiatostanu koniczyny drobnogłówkowej - Trifolium dubium.

Fotoreportaż kończę serią zdjęć kwiatów jaskra rozłogowego - Ranunculus repens. Jedno z tych zdjęć także znajdziecie w tamtej społeczności.

od cze.2008

2. 2015-05-29 Chrzanów, Dom Urbańczyka - część 2

RE: Minerały z kawern zostały wypreparowane..............................................................................

- niestety ale pól w okolicy Rudna już nikt nie próbuje nawet orać, a 'drzewiej bywało', że co wiosnę nowe rzeczy można było znalezć (choć niekiedy trzeba było wiać przed rolnikiem ile sił w nogach)...

(wypowiedź edytowana przez Krzynianek 23. czerwca. 2015)

od cze.2010

3. 2015-05-29 Chrzanów, Dom Urbańczyka - część 2
24.cze.15 05:35
Piotr Grzegorzek

Te to akurat pochodzą z wąwozu Simota z Regulic, ale stanowisko także jest trudno dostępne. W Rudnie za to z byłych pól gonią zawodowcy, którzy mają tam swoje mini kopalnie agatów, ametystów i spółki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji