bio-forum.pl

2006-10-19 Chrzanów - widziane w Śródmiesciu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-10-19 Chrzanów - widziane w Śródmiesciu
19.cze.15 20:18
Piotr Grzegorzek

Tego dnia wykonałem kilka migawek przede wszystkim w okolicy Placu Tysiąclecia. Plany zdjęciowe zostały naniesione na mapę firmy Compass.

Na początku fioletowe kółko. Stąd zerkam na chrzanowskiego orła i znajdujące się w jego tle bloki Osiedla Północ, zwanego też Osiedlem Tysiąclecia.

Surmia zwyczajna - Catalpa bignonioides była tutaj porażona przez mączniaka Erysiphe elevata. To było jedno z pierwszych notowań tego gatunku w mojej karierze.

Potem zwróciłem uwagę na rozszczepkę pospolitą - Schizophyllum commune, która mordowała sumaka odurzającego - Rhus typhina.

Był tam również grzyb lichenizujący, pustułka pęcherzykowata - Hypogymnia physodes.

Oto kolejne ujęcie rozszczepki.

Następnie kolejne ujęcie grzyba lichenizującego.

W końcu dwa ujęcia rozszczepki - Schizophyllum commune z widokiem na blaszki a właściwie listewki.

A teraz od szczegółu przechodzimy do ogółu. Oto zamordowany sumak odurzający - Rhus typhina.

Teraz z luki pomiędzy drzewami zerkamy na kościół p. w. Matki Boskiej Różańcowej.

Tego dnia miał jeszcze miejsce niespodziewany atak wiosny. Właśnie zakwitła forsycja pośrednia - Forsythia intermedia.

Opuszczając ten teren zatrzymałem się na chwilę na skwerze przy ulicy Śląskiej - niebieska kropka. Tutaj zauważyłem miodunkę - Pulmonaria obscura opanowaną przez mączniaka - Erysiphe asperifoliorum. Choroba była chora, co stwierdziłem po badaniu mikroskopowym, gdyż porażał ją nadpasożyt - Ampelomyces quisqualis.

Ostatnie zdjęcie wykonałem w miejscu oznaczonym zielonym kółkiem. To widok przez rondo w kierunku osiedla przy ulicy Jordana. Słońce zdecydowanie zaszło.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji