mam tą roślinę od kilku lat, odkąt obciełam jej łodygi [były bardzo długie]przestała rosnąć, liście zaczeły usychać, trwa to już od roku!!!. Może obraziła się. Czekam na opinie i proszę o radę.
Roślina ta nazywana jest nieraz kaktusem pnącym. Długość pędów dochodzi do trzech merów. Rozmnaża się ze starych pędów. Może zbyt krótko obcięta i choruje dość długo. Ale powinna sobie dać radę. Powodzenia.
Ta roślina nie jest tym gat. o którym piszesz moja nie jest pnąca, ma kilka"gałęzi"z których wyrastają długie liście. Gałęzie są sztywne i rosną w górę
Epiphyllum należy do rodziny kaktusów ale jest epifitem. Nie wszystkie rośliny pnące wytwarzają wąsy czepne, wystarczą im tylko podpory.
Witam! ponieważ jest bardzo mało wiadomości na forach o tej roślinie mam kilka pytań, kiedy przesadzić i w jaką ziemię, nawóz, zostały tylko dwie"łodygi"o wysokości ok. 40cm. a na nich po kilka "liści"które na końcach zaczynają brązowieć i są mokre, chyba przelałam, słyszałam że nazywa się ją"Królową Jednej Nocy".
Rośliny te lubią ziemię kwaśną próchnicza i przewiewną, tak jak storczyki. Podłoże nie może być przemoczone ponieważ zgniją korzenie. Światło powinno być rozproszone z tego względu, że w naturze one żyją w lasach tropikalnych gdzie światła jest dużo ale nie bezpośredniego. Przesadzić możesz w każdej chwili, tylko tak jak mówię ziemia nie może tworzyć zbitej bryły, musi być przewiewna. Ogrodowe ziemie się nie nadają, trzeba zrobić mieszankę torfu długowłóknistego, ewentualnie włókna kokosowego, kory i ja dodaję jeszcze drobnego keramzytu.
Dzięki wielkie! tylko nie napisałeś czym nawozić i kiedy, dałam jej kilka dni temu co miałam, pałeczki z dodatkiem guano i nie wiem co dalej? Pozdrawiam
Najlepiej jest używać nawozu do storczyków w takich samych dawkach. Powodzenia.
Dzięki wielkie!!! uratowana, rosną nowe "liście":-)