bio-forum.pl

Epiphyllum oxypetalum

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Epiphyllum oxypetalum
17.lut.07 17:25
Jolanta Piechna "1952r"

mam tą roślinę od kilku lat, odkąt obciełam jej łodygi [były bardzo długie]przestała rosnąć, liście zaczeły usychać, trwa to już od roku!!!. Może obraziła się. Czekam na opinie i proszę o radę.

od lis.2006

2. Epiphyllum oxypetalum

Roślina ta nazywana jest nieraz kaktusem pnącym. Długość pędów dochodzi do trzech merów. Rozmnaża się ze starych pędów. Może zbyt krótko obcięta i choruje dość długo. Ale powinna sobie dać radę. Powodzenia.

od lut.2007

3. Epiphyllum oxypetalum
17.lut.07 22:51
Jolanta Piechna "1952r"

Ta roślina nie jest tym gat. o którym piszesz moja nie jest pnąca, ma kilka"gałęzi"z których wyrastają długie liście. Gałęzie są sztywne i rosną w górę

od lis.2006

4. Epiphyllum oxypetalum

Epiphyllum należy do rodziny kaktusów ale jest epifitem. Nie wszystkie rośliny pnące wytwarzają wąsy czepne, wystarczą im tylko podpory.

od lut.2007

5. Epiphyllum oxypetalum

Witam! ponieważ jest bardzo mało wiadomości na forach o tej roślinie mam kilka pytań, kiedy przesadzić i w jaką ziemię, nawóz, zostały tylko dwie"łodygi"o wysokości ok. 40cm. a na nich po kilka "liści"które na końcach zaczynają brązowieć i są mokre, chyba przelałam, słyszałam że nazywa się ją"Królową Jednej Nocy".

od lis.2006

6. Epiphyllum oxypetalum

Rośliny te lubią ziemię kwaśną próchnicza i przewiewną, tak jak storczyki. Podłoże nie może być przemoczone ponieważ zgniją korzenie. Światło powinno być rozproszone z tego względu, że w naturze one żyją w lasach tropikalnych gdzie światła jest dużo ale nie bezpośredniego. Przesadzić możesz w każdej chwili, tylko tak jak mówię ziemia nie może tworzyć zbitej bryły, musi być przewiewna. Ogrodowe ziemie się nie nadają, trzeba zrobić mieszankę torfu długowłóknistego, ewentualnie włókna kokosowego, kory i ja dodaję jeszcze drobnego keramzytu.

od lut.2007

7. Epiphyllum oxypetalum

Dzięki wielkie! tylko nie napisałeś czym nawozić i kiedy, dałam jej kilka dni temu co miałam, pałeczki z dodatkiem guano i nie wiem co dalej? Pozdrawiam

od lis.2006

8. Epiphyllum oxypetalum

Najlepiej jest używać nawozu do storczyków w takich samych dawkach. Powodzenia.

od lut.2007

9. Epiphyllum oxypetalum
20.maj.07 22:00
Jolanta Piechna "1952r"

Dzięki wielkie!!! uratowana, rosną nowe "liście":-)

od lut.2007

10. Epiphyllum oxypetalum
24.lip.07 23:07
Jolanta Piechna "1952r"

Witaj przedmówco, chciałam Ci pokazać w jakim stanie jest mój kwiatek uratowany dzięki Tobie. Z dwóch suchych"badyli" już widać efekty. Dzięki serdeczne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji