bio-forum.pl

Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Co ostatnio zachwyciło Was do tego stopnia, że polecilibyście sobie nawzajem? Mnie Bliźnięta autorstwa Darntona Johna

od wrz.2004

2. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Stephen Hawking - "Krótka historia czasu"

Stephen Hawking - "Wszechświat w skorupce orzecha" (kontynuacja).

Obecnie czytam "Zmarszczki na kosmicznym morzu" autorstwa Davida Blaira i Georga McNamara. Jest to książka o poszukiwaniu fal grawitacyjnych we wszechświecie.

od lis.2004

3. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
10.lut.05 07:51
Ewa Kowalewska "kayenn"

Rzadko tu mam dostep do polskiej literatury, a niemieckiego jeszcze na tyle nie znam, zeby swobodnie czytac, ale ostatnio dostalam z PL ksiazke Harrego Tomlinsona na temat bonsai. Juz rozne ksiazki na ten temat czytalam i ogladalam, ale ta mnie zachwycila najbardziej. Wskazowki jak postepowac z bonsai sa jasne i dokladne, a wszystko jest pokazane na pieknych, barwnych fotografiach, ktorych jest ok. 200, albo wiecej :))) Nawet Ci, ktorzy nie interesuja sie bonsai jako hodowcy, beda zachwyceni, jak mozna zminiaturyzowac wielkie drzewa nie robiac im zadnej szkody i jakie piekne krajobrazy mozna stworzyc w miniaturze, podgladajac nature.

od kwi.2004

4. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Już mam Krótką historię czasu z biblioteki, Maciek.

Teraz czyta mój mąż.

od paź.2004

5. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Ja bardzo lubię książki takich autorów jak np. Bernard Cornwell. Ostatnio bardzo podobała mi się "Wyspa cierpień" tego autora.

Ponadto John Grisham - "Raport Pelikana" oraz troszkę innego rodzaju: Danielle Steel - "Tata"

od paź.2004

6. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Zapomniałam dodać, bardzo podobają mi się książki Forsytha, Ludluma i Macleana. Przeczytałam ich swojego czasu całe mnóstwo. Są bardzo wciągające, akcja jest szybka, czyta się "jednym tchem".

Ostatnio czytam ich mniej, ponieważ to co było w bibliotece wyczytałam wszystko.

Generalnie można powiedzieć, że lubię sensacje.

od wrz.2004

7. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
11.lut.05 13:49
Maciej Malec "maciej_m"

Ja kiedyś czytałem książki z serii "Star Wars". Przeczytałem może 9, a jest ich ze 60....

od paź.2004

8. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Ja nie lubię gatunku Science fiction, a seria, o której mówisz jest chyba właśnie z tego gatunku.

od kwi.2004

9. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Bardzo lubię fantastykę typu: Wiedźmin, Saga o Królestwie Światła, Saga o Czarnoksiężniku.

od maj.2003

10. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
11.lut.05 17:08
Anna Kujawa "AniaK"

Z poruszjących zapadły mi w pamięć dwie książki: "Cholerna cisza" Vingand. I "Skafander i motyl" Bauby. Obie dotyczą tej samej choroby zwanej "locked-in-syndrom" i poruszają temat radzenia sobie w sytuacji ekstremalnego "wyłączenia ze świata sprawnych".

od lis.2004

11. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
11.lut.05 22:00
Ewa Kowalewska "kayenn"

Elma, podobne ksiazki czytamy :)))

cyt.''Zapomniałam dodać, bardzo podobają mi się książki Forsytha, Ludluma i Macleana''

Mam chyba wszystkie ksiazki Maclena i czytam je co jakis czas od nowa. Ja jeszcze lubie ksiazki Święcha Zbigniewa np. Klatwy, mikroby i uczeni, czy Opowiesc Wawelska

od paź.2004

12. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Opowiesc Wawelska to jakaś historyczna? Historycznych też nie lubię podobnie jak filmów kostiumowych. W szkole miałam problemy z historią (preferuję przedmioty ścisłe, przyrodę i geografię): o)

Z historycznych to tylko dot. II Wojny Światowej.

od kwi.2004

13. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Ja też, Elma, nie lubiłam i nie lubię historii, geografii gospodarczej, ekonomii, wiedzy o społeczeństwie... Blokuję się i gubię najdalej w trzecim zdaniu.

od kwi.2004

14. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Maciek. Zaczynam się pomału od nowa i "od nowa" uczyć astronomii. Z "Krótkiej historii czasu" :)

od wrz.2004

15. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
13.lut.05 14:01
Maciej Malec "maciej_m"

O, fajnie, ja przeczytałem dwa razy, tak mi się podoba ta książka. I nie tylko o astronomii jest w niej napisane. Z resztą sama zobaczysz.

Ps.

Czarne dziury nie są czarne...

od lis.2004

16. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
13.lut.05 14:19
Ewa Kowalewska "kayenn"

Elma, ja tez nie lubilam w szkole historii, nadal niekoniecznie ja lubie, ale ''Klatwy, mikroby i uczeni'' to historia troszke od innej strony i napisana troszke sensacyjnie, wiec wciaga, co do Opowiesci Wawelskiej, to na poczatku super, a potem juz troche za duzo wlasnie historii :)

Powiem jeszcze, ze na smierc zapomnialam o swojej ulubionej Joannie Chmielewskiej, ktorej ksiazki uwielbiam wrecz. kto lubi lekkie kryminalki z wielka doza poczucia humoru autorki, to polecam :)

od kwi.2004

17. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

O tak! Chmielewska dla mnie jest wspaniałą "babą z kościami". Jej książki są zabawne, ale i bardzo inteligentne. Ostatnio przeczytałam Lądowanie w Garwolinie. Uśmiałam się do łez. To nie kryminał.

Teraz czytam Kongo Crichtona. Dość ciekawa. Można miło spędzić czas...

I pomalutku, pomalutku uczę się wiadomości z Krótkiej historii czasu.

od paź.2004

18. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Chmielewską czytałam kiedyś, ale jak dorwałam się do "Forsythów, Ludlumów, Maclinów" to... zakochałam się w ich książkach...: o)

od kwi.2004

19. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Rzeczywiście, są ciekawe, nie da się ukryć. Powiem Ci tylko, co mnie w tych książkach zniechęca: "lista płac" na początku, że tak to nazwę. Przez 1/3 książki nie potrafię się połapać kto jest kto. Bardzo dużo bohaterów jest wprowadzane w 1/4 książki i to się myli. Podobnie było z Leonardem. Nie wiem, czy czytałaś coś Leonarda ( Upiór, Matnia...). Książki wspaniałe, ale ten początek... Zniechęca mnie to.

od paź.2004

20. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Nie Leonarda nic nie czytałam i nawet go nie znam. Ale przy najbliższej okazji sprawdzę w bibliotece, jeśli coś znajdę - przetestuję na sobie. Ciekawe, czy też się zniechecę?: o)

od kwi.2004

21. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Polecam paniom "Evita" Tomas Eloy Martinez i wszystkim Dean R. Koontz "Łzy smoka".

Pierwsza o fenomenie Evity Peron, druga dobra książka sensacyjna z dodatkiem paranormalności. :)

od paź.2004

22. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

"Evitę" czytałam... czytałam.... czytałam, ale nie doczytałam do końca. Jakoś nie mogłam strawić.: o)

Natomiast drugi tytuł brzmi zachęcająco.: o)

od kwi.2004

23. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Mówisz o Evicie - Martineza? Bo są dwie.

Mnie zachwyciła ta dziwna atmosfera wokół ciała... To co wyprawiało ze słabą ludzką psychiką.

od paź.2004

24. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Jolu

Nie pamiętam w tej chwili jakiego autora to było. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że są dwie książki o Evicie. Spróbuję sięgnąć po tę książkę jeszcze raz. Była w mojej bibliotece.

od kwi.2004

25. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Teraz z kolei polecam Paniom (może też ostatecznie wrażliwym Panom) Spóźnieni kochankowie - W. Whartona.

Książka piękna - inna niż wszystkie.

Idioty - Dostojewskiego nie polecam. Do ćwiartki mnie fascynowała, w połowie mnie nudzi i złości. Zobaczymy, co będzie dalej.

Maciek, nie przebrnęłam przez Krótką historię czasu. Myślałam, że będzie to coś w rodzaju stylu Dittfurtha, a to jest, moim zdaniem, skrócona wersja podręcznika do fizyki ze szkoły średniej. Nie porwało mnie. bio-forum.pl" border=0>

od paź.2004

26. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Co powiecie na....

Dan Brown - Kod Leonarda da Vinci...???

Właśnie jestem w trakcie czytania i uważam, że jest bardzo dobra.

Kościół podobno ją zakazał....

od kwi.2004

27. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Jeżeli potraktuje się ją, jako książkę sensacyjną - bardzo dobra. Ludzie krytykują ją, bo chcieliby w tym widzieć dzieło naukowe.

A swoją drogą ten wątek o Marii Magdalenie jest dla mnie bardziej ludzki i bardziej przyswajalny. Czemu nie? Obie wersje w końcu mogą być jednakowo prawdopodobne. Tyle lat, tyle tłumaczeń!!!

I właśnie to spędza sen z powiek sporej rzeszy czytelników. Po co od razu tak na serio? Książka ma być ciekawa. Dzieła naukowe są na innej półce. Ja oceniłam książkę na cztery plus.

Natomiast w tej chwili skończyłam czytać... 20. 000 mil podmorskiej żeglugi. Podobała mi się. Co Wy na to? :)

od paź.2004

28. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Czytałam to w szkole podstawowej.... Niewiele pamiętam, ale wszystkie książki Verne'go "przerobiłam".... Może powinnam do nich wrócić? Tylko kiedy? Ciągły brak czasu...: o)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

29. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
19.kwi.05 19:40
tomek pakowski ("tomek21")

pana tadeusza

od kwi.2004

30. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Pan Tadeusz jest bardzo piękną "książką". Czytałam trzy razy.

od kwi.2013

31. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Hm - czesto z książkami jest tak ze trzeba je przeczytać w odpowiednim momencie swojego życia. Niedawno wróciłam do tych "ukochanych sprzed lat" wiele z nich było nieprawdopodobnie nuuudnych. Wiele z nich jednak odkryło przede mną nowe treści. Ostatnia książka która mnie poruszyła? - pochłonełam całą Olge Tokarczuk jednym tchem i jeszcze "Alchemik" Paula Coelho- alegoryczna opowieśc o tym jak dotrzeć do siebie samej. I ciągle czytam Atlas Grzybów :)))))))

od kwi.2004

32. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Poczytaj sobie, jak opluwają Coelho w Biblionetce:

biblionetka.pl

Mnie to nie przeszkadza czytać go...

Czytam teraz czytadło na złe dni o idiotycznie efekciarskim tytule i okładce. Mimo to czyta się lekko i szybko. Ciekawa bardzo. Video z Jezusem - Eschbach.

od kwi.2013

33. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Każdy człowiek ma prawo do własnej oceny dlatego ani mnie draznią, ani złoszczą te niepochlebne opinie. W literaturze czasami szukamy samych siebie i jeśli odnajdujemy choc kawałek nie jest żle. Coelho stawia proste pytania, na które nie mamy często ani czasu ani odwagi sobie odpowiedzieć. Zbyt często musielibyśmy przyznać że coś w życiu skopaliśmy a to... burzy nasze dobre samopoczucie :)) Czy fani poezji tez tu są?

od kwi.2004

34. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Ej! Małgosiu! Zapraszam Cię na forum biblionetki. Ujawnij się! Jak to miło poznać bratnią duszę nie tylko w grzybach!

biblionetka.pl

Uwielbiam Leśmiana!

35. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
23.maj.05 14:25
Dariusz Litwiński ("alej")

Cień wiatru, Carlos Ruiz Zafón - polecam

od kwi.2004

36. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Dzięki... bratnia duszo. :). Czy może jeszcze uwielbiasz pływać, tańczyć i chodzić po górach?

37. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
23.maj.05 15:24

Jolu, w Twym wyliczaniu

nic nie ma o gotowaniu,:-)

od kwi.2004

38. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Nie lubię pichcić, niestety,

ale mam inne zalety...

39. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
23.maj.05 16:39

Nie wątpię! Nie wątpię wcale,... przejdźmy wiec do tych zalet.

od kwi.2004

40. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Przekomarzanki czas przykrócić,

Bo Admin z forum nas wyrzuci... :)

od paź.2004

41. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Nie wyrzuci nas wszystkich

Nie będzie rozmów towarzyskich...: o)

od kwi.2004

42. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Elma z Alejem chyba trzyma.

Oparcia w nikim Jolka ni ma? :)

43. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
24.maj.05 14:31

Jolka, odwołaj, że Cię mierzi żarcie

a szybko znajdziesz (i we mnie) oparcie:-)

od kwi.2004

44. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Mój miły Aleju, jeść kocham nad życie,

byle mi go podano gotowe na syrwycie.

od paź.2004

45. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Jolu nie trzymam z Alejem, bo On uznaje wyższość psów nad kotami...: o)

od kwi.2004

46. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

O! Masz rację - nie trzymaj. Górą KOTY!!! Koteczki, kiciusie, kocurki, kociątka, kociąteczka... :)

od paź.2004

47. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
1
2
3

No wlasnie Jolu, np takie jak ten poniżej, kocurek moich znajomych....

Chcesz go na tapetę??? - to Ci wyślę w większej rozdzielczości...

48. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
27.maj.05 07:57

Pewna - hm - mało znana postać

na Forum dłużej chciała zostać.

Lecz o tym nie ma mowy!

Prawy i lewy sierpowy

zdążyła właśnie dostać...:- (

od sie.2002

49. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
27.maj.05 08:09
"pimpek"

Pewnien - hm - miłośnik limeryków

(takich niedługich wierszyków)

pisał o Gołocie Andrzeju

(tak...... piszę o Aleju!!)

zmieniając płeć, zmylił pzeciwników

od kwi.2004

50. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Nie próbuj nas osierocić, Aleju drogi.

Koty zapłaczą skrycie, psy zaskowyczą,

grzyby w chaszcz pójdą, mimo swej jednej nogi,

Grzybiarze zaś się z Tobą policzą...

od kwi.2004

51. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

Jestem pod wrażeniem Trylogii Zofii Kossak-Szczuckiej:

1. Krzyżowcy

2. Bez oręża

3. Król trędowaty

(wiadomość edytowana przez jolka 27. Maja. 2005)

52. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?
30.maj.05 08:21

Pewien Piotr, fachowiec grzybowy,

ułożył limeryk dość zagadkowy.

Jak w nim wystawia

pewien kłopot mu sprawia

mój... dymorfizm płciowy...

od kwi.2004

53. Co ostatnio przeczytaliście dobrego?

"Której imię wymazano". O papieżycy Joannie. Polecam.

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (106) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji