bio-forum.pl

2014-10-11 Promnice poza zameczkiem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-10-11 Promnice poza zameczkiem
14.cze.15 13:52
Piotr Grzegorzek

Po opuszczeniu terenu zameczku udaliśmy się do miejsca, gdzie oczekiwał na nas busik. Podczas tej sesji zdjęciowej sfotografowałem kilka grzybów, ale od razy spieszę donieść - suszków nie było i nie będzie. Zatem w przypadku jakichkolwiek wątpliwości tak czy owak mniemanologia stosowana. A grzybów było w bród.

Tutaj na przykład może to być tylko czernidłak pospolity - Coprinopsis atramentaria.

Na przyległym poboczu drogi spore płaty tworzył żurawiec falisty - Atrichum undulatum.

Sam las przypominał nieco zaniedbany park. Z drzew wystąpiła tutaj choina kanadyjska- Tsuga canadensis.

Ponadto na zmurszałym pniaku trafiła się lakownica spłaszczona - Ganoderma applanatum.

Oto droga dojazdowa. Oczywiście musi być asfaltowa.

Teraz w gęstym lesie trafiła się jodła pospolita - Abies alba. Towarzyszy jej lipa drobnolistna - Tilia cordata.

Oto inne skupiska jodły pospolitej - Picea abies.

Kolejne grzyby to lejkówki szarawe - Lepista nebularis.

Teraz zielonym akcentem jest jakiś płonnik - Polytrichum pomiędzy płożymerzykiem pokrewnym - Plagiomnium affine.

Kolejne grzyby to jakieś lejkówki - Clitocybe.

Również sporo czasu poświęciłem pewnej pieczarce - Agaricus.

A teraz kolejny zielony przerywnik. Oto świerk pospolity - Picea abies.

Bardzo uroczy był ten omszały pień z licznymi jak mi się wydaje czernidłakami.

Mchu nie podejmuję się oznaczyć.

Ponownie zerkamy na pobocze drogi.

Następnie zauważam na pniu jednego z drzew tarczownicę bruzdkowaną - Parmelia sulcata.

Towarzyszył jej także jakiś chrobotek - Cladonia o kieliszkowatym podecjum.

A potem ruszyliśmy dalej. Po drodze były jeszcze dwa postoje. Zdjęcia z tych miejsc złożyły się na jeden, ostatni z tego dnia fotoreportaż.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji