bio-forum.pl

Orbilia na linie w ogrodzie

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od mar.2010

1. Orbilia na linie w ogrodzie
a
b
c
d

Dzisiaj na linie od hamaka

od mar.2010

2. Orbilia na linie w ogrodzie
a
b

Po 10 dniach wyglądają tak.

od sie.2002

3. Orbilia na linie w ogrodzie
24.sie.15 23:17
"pimpek"

Cześć Beato - śliczne zdjęcia!

To jest Orbilia auratiorubra na unikalnym dla siebie substracie :)

Padało coś u Ciebie ostatnio? Żyje ona jeszcze? A może ją podlewałaś?

od mar.2010

4. Orbilia na linie w ogrodzie

Cześć, dzięki za odpowiedź. Zdjęcia to baaaardzo takie sobie, ale takich maluchów nie umiem focić:- (

Nie padało u mnie nic, ale, ponieważ mówiłeś, żeby trzymać ją w warunkach naturalnych, nie podlewałam jej. Teraz włożyłam do odstałej wody, moczy się i "rośnie" z minuty na minutę, więc raczej żyje:-) Inną kwestią jest, czy jest dojrzała, ale ja tego stwierdzić nie potrafię.

Zrobię tak. Potrzymam ją dziś jeszcze trochę w wodzie, może uda się potem zdjęcie zrobić. Następnie dam jej wyschnąć i powtórzę zabiegi w odstępach 2-3 dniowych. Czy będzie dobrze?

No i mam pytanie do wszystkich, którzy się znają, żeby mi o tym grzybku coś powiedzieli. Nie ma go w Rejestrze Workowce. Przeczytałam w opracowaniu Grzyby Wielkoowocnikowe Kampinoskiego Parku Narodowego naszych znanych i lubianych mykologów,:-D w tym naszych obojga kustoszy,:-D że notowali tę Orbilia po raz pierwszy z Polski na terenie Kampinosu. Są jakieś inne notowania?

od mar.2010

5. Orbilia na linie w ogrodzie
a
b

Po półgodzinnym moczeniu liny w wodzie, grzybki wyglądają tak:-)

Chyba żyją:-)

od sie.2002

6. Orbilia na linie w ogrodzie
25.sie.15 12:19
"pimpek"

Oj, wyglądają jednak na martwe: ( Ależ musiało je zasuszyć!

Myślę, że do końca tygodnia możesz je w ten właśnie sposób podlewać a potem się zobaczy - może w zagięciach liny, może na spodniej stronie uchowały się jakieś żywe?

od mar.2010

7. Orbilia na linie w ogrodzie

A ty swój kawałek liny zachowałeś, czy wywaliłeś?

od sie.2002

8. Orbilia na linie w ogrodzie
25.sie.15 13:30
"pimpek"

Oczywiście, że mam, ale również miał naturalne warunki (tylko, że w cieniu).

Właściwie nie myślałem o nawodnieniu, chciałem już go schować do fungarium, ale w sumie co mi szkodzi raz jeszcze zerknąć, czy coś żyje? O tak, dla wiedzy, ponad dwa miesiące po zebraniu :)

od mar.2010

9. Orbilia na linie w ogrodzie

No to super! Czekam na wieści:-) Mojego też będę obserwować.

od sie.2002

10. Orbilia na linie w ogrodzie
25.sie.15 23:56
"pimpek"

Owocniki na moim kawałku liny są martwe w każdej części (excipulum, parafizy, worki, zarodniki). A jeszcze na początku lipca (miesiąc po zabraniu od Ciebie z ogrodu) żyły. Miesiąc bez opadów i z wysokimi temperaturami zrobił swoje.

Ciekawi mnie, czy za rok również u Ciebie się pojawią :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji