bio-forum.pl

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

16 lat przed moim pojawieniem się na ziemskim padole wyszedł w 1953 r. atlas grzybów jadalnych i trujących H. Orłoś

W którymś poście na forum Ania K. coś wspomniała o "jadalności" mleczaja wełnianki i o masowym "wypasie" i przerobie tego grzyba przez braci ze wschodu. I takie informacje znalazłem w tej książce

Kolejną ciekawostką jest piestrzenica jadalna-no właśnie mało, że jadalna to jeszcze pierwszorzędnej wartości.... podgrzybek brunatny jest tutaj zakwalifikowany jako drugorzędnej wartości... i jak autor pisze grzyb ważny handlowo, nadaje się do suszenia i produkcji konserw??? dobre:-)))) konserwa turystyczna z piestrzenic:-)))))

Jestem zbulwersowany potraktowaniem czernidłaka kołpakowatego jako grzyba TRZECIORZĘDNEJ WARTOŚCI

Jako prezes sekcji kożlaków protestuje!!!

Bardzo podoba mi się nazwa GRZYB ŚWINIAK:-)))

Dopisek pod obrazkiem też jest fajowy: podejrzewany o właściwości trujące...

podejrzewany to nie oskarżony! Chyba trzeba będzie zlustrować grzyby (co niektóre)

Przy okazji dowiedziałem skąd wzięła się nazwa POCIEC....

Ciekawostką jest też grzyb o nazwie KROWIA WARGA jadalny sprzedawany na targowiskach...

od kwi.2006

2. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

Dawaj węcej!! c :) Świniak bomba :) Agent pseudonim świniak! :)

od lis.2006

3. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

Smardze, kanie, szmaciaki (i wiele innych), zakwalifikowane są jako drugorzędnej jakości.

Pozatym nomenklatura polska się pozmieniała znacznie. Nazwy: borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków - mają pierwszy człon: "grzyb"; n. p. podgrzybek złotawy to "grzyb złotawy" etc.

Poniżej natomiast, dla wprowadzenia ogólnego zamętu - goryczak żółciowy

od kwi.2006

4. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

a potem trzeba się natlumaczyć co zajączkiem jest, a co nie jest i, jak widać, nie zawsze ma się rację :) Mocne!

(wiadomość edytowana przez konik 17. lutego. 2007)

od paź.2005

5. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

Ekstra książka. Nie zapomnij jej przywieść na zlot. W morde jeża - ona ma tyle lat co ja:-)

od wrz.2006

6. Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

mam kolejne V wydanie tej książki, 'uzupełnione i poprawione' z roku 1962, "Grzyb Świniak" z 1959 roku został już zamieniony na Borowika Ponurego:

również tajemniczy 'grzyb zajączek' został już zmieniony na Goryczaka:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji