bio-forum.pl

Wyrosło w doniczce

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Wyrosło w doniczce
14.lut.07 23:17
Adrian Szymkiewicz
g
g2

Witam! Od zawsze w naszych doniczkach z roślinami wyrastają różne samosiejcze "chwasty". Mam pytanie:

Jaka jest nazwa tej roślinki, która wyrosła mi w doniczce z Brugmancją???

od sie.2006

2. Wyrosło w doniczce

Za małe, żeby z całą pewnością określić. Liścienie przybierają różne kształty i często bardzo różnią się wyglądem od liści właściwych. Mi przypomina trochę siewki Tagetesu (Aksamitka) i pomidora, choć zupełnie nie zgadza się to z wyglądem nasiona na pierwszym zdjęciu.

od gru.2006

3. Wyrosło w doniczce
15.lut.07 08:01
Adrian Szymkiewicz

Te małe roślinki na tych zdjęciach to już dorosłe rośliny! Cały czas rosną mi w doniczce, po paru dniach umierają i rosną nowe. To napewno nie pomidor :)

od wrz.2004

4. Wyrosło w doniczce

Masz w domu kanarka/papugę?

od lis.2006

5. Wyrosło w doniczce

Nasiona różnych niechcianych roślin do doniczek można nabyć wraz z ziemią, czy też jeżeli kwiatki wystawiane są do ogrodu lub na balkon. Wiatr przenosi nasiona bardzo daleko i wysoko. Nieraz widziałem na dachach wieżowców różne porosty. Roślinka nie bierze się znikąd, musi nasionko jakoś się znaleźć w doniczce.

od sie.2006

6. Wyrosło w doniczce

No no no Sebastian to może być to :)

od sie.2006

7. Wyrosło w doniczce

I jeszcze do Adriana...

To nie mogą być dorosłe rośliny! Zawsze po wykiełkowaniu roślina wypuszcza dwa pierwsze liście - liścienie (tylko w przypadku traw jeden liść), które z całą pewnością widoczne są na zdjęciu. Dopiero potem pojawiają się liście właściwe.

Tak więc na 1000% to są tylko młode siewki, a mogą obumierać z mnóstwa różnych powodów.

Pozdrawiam :)

od gru.2006

8. Wyrosło w doniczce
15.lut.07 17:17
Adrian Szymkiewicz

Witam i Pozdrawiam!

Do Sebastiana: Niemam żadnych ptaków w domu!

Do Alberta: Masz rację z tymi liścieniami!

Ale mam pytanie do wszystkich: CZY KTOŚ WIE JAK NAZYWA SIĘ TA ROŚLINKA???:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji