bio-forum.pl

2015-05-08 Chrzanów - idąc Aleją Henryka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-05-08 Chrzanów - idąc Aleją Henryka
5.cze.15 22:11
Piotr Grzegorzek

Ta ulica to był niegdyś salon Chrzanowa. Teraz też nim stara się być. Tak wygląda od strony ulicy Mickiewicza. Sprawia po prostu wrażenie kamiennej pustyni.

Jednakże las nie próżnuje i atakuje. Pod tą rynną na granicy starego i odnowionego budynku usadowiło się drzewko.

A to już skrzyżowanie z ulicą Słowackiego. Tak wygląda nasz Urząd Miejski.

Miałem go sfotografować, ale fasadę skutecznie zasłaniają drzewa.

Kolejny obiekt, który z racji zadrzewienia trudno sfotografować to Bank Spółdzielczy, pierwotnie Towarzystwo Zaliczkowe.

Te budynki znajdują się pomiędzy ulicą Grunwaldzką a Piłsudskiego. Na początku kamienica z attyką stanowiąca część Urzędu Stanu Cywilnego. Jej adres to Aleja Henryka 32. Jak widać została ona oznakowana przez jedną z wiodących małopolskich hord barbarzyńców. Tę inskrypcję widać także, kiedy zwiedza się Chrzanów wirtualnie.

Następna kamienica także pamięta okres po I Wojnie Światowej. Jej adres to Aleja Henryka 34

Przed tym budynkiem od kilku lat obserwuję posadzone aralie - Aralia. Zapewne jest to aralia wysoka zwana też japońską - Aralia elata.

Oto plon dłuższej sesji zdjęciowej z jej udziałem.

Barwnym akcentem uczyniłem tego zejściowego tulipana - Tulipa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji