bio-forum.pl

2006-10-13 Jaworzno - kierunek Grodzisko

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-10-13 Jaworzno - kierunek Grodzisko
4.cze.15 13:27
Piotr Grzegorzek

Tego dnia poszukując tematów do tekstów w tygodniku Co Tydzień udałem się w kierunku wzgórza Grodzisko, drugiego co do wysokości wzniesienia w mieście. Tak trasa spaceru prezentuje się na mapie firmy Compass.

Zaczynamy od zakończenia ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej. To niebieski odcinek w górnej części mapy. Tutaj na początku zauważyłem różę porażoną przez mączniaka - Sphaerotheca pannosa.

Potem zwróciłem uwagę na powojnika Jackmana - Clematis jackmanii porażonego przez mączniaka - Erysiphe ranunculi.

Była tam również karagana syberyjska - Caragana arborescens porażona przez mączniaka - Microsphaera palczewskii. Wyraźnie widać klejstotecja.

Pewną osobliwością była mięta - Mentha rotundifolia porażona przez mączniaka - Erysiphe biocellata

Po wyjściu na otwartą przestrzeń rozejrzałem się na następnie ruszyłem na południe.

Teraz jestem już na Grodzisku i zdobywam jego stromy stok.

Porastający go las to bór powiedzmy mieszany.

A to już fragment ekotonu.

W tej okolicy znalazłem wykę wąskolistną - Vicia angustifolia.

Był tutaj także gorysz pagórkowy - Peucedanum oreoselinum porażony przez mączniaka - Erysiphe heraclei.

Występujące tutaj dęby czerwone - Quercus rubra były bardzo czerwone.

O to już szyszki modrzewia szkockiego - Larix x marschlinsii zwanego kiedyś Larix x eurolepis.

I na tym tego dnia skończyłem pstrykanie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji