bio-forum.pl

2015-05-21 Graboszyce, mój drugi raz - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-05-21 Graboszyce, mój drugi raz - część 4
1.cze.15 22:51
Piotr Grzegorzek

W ostatnim odcinku tego serialu zobaczymy fragment podtopionej łąki wzdłuż cieku płynącego na północ od kościoła.

Z początku, czyli od strony drogi zalega tutaj nieco osadów najwyższego pietra antropocenu. Tuż obok widać rozrastające się liście lepiężnika różowego - Petasites officinalis.

Dalej na pierwszy rzut oka mamy przysłowiowe trybuny chińskiego stadionu.

Kiedy podejść bliżej robi się interesująco. Na początku mamy łan świerząbka orzęsionego - Chaerophyllum hirsutum w obrębie którego tkwi firletka poszarpana - Lychnis flos-cuculi. Żółte kropki to jaskier rozłogowy - Ranunculus repens.

Przyjrzyjmy się bliżej firletce.

Tutaj mamy ten sam jaskier w towarzystwie świerząbka orzęsionego - Chaerophyllum hirsutum.

Teraz przyjrzyjmy się jego baldaszkom.

I ponownie targana wiatrem firletka poszarpana - Lychnis flos-cuculi. W tle widać sygnalizowane na wstępie osady najwyższego piętra antropocenu.

A teraz będzie sesja z bodziszkiem żałobnym - Geranium phaeum nachylającym się na pokrytą kroplami wody pajęczyną.

Wracamy na dziedziniec kościoła. Tutaj spoczywają właściciele wsi, a właściwie dziedzice dóbr Graboszyce.

Teraz będzie krótka sesja z przywrotnikiem - Alchemilla. Niestety nie udało mi się go oznaczyć.

W tym żwirze skrywa się starzec zwyczajny - Senecio vulgaris.

Poraża go rdza - Puccinia lagenophorae.

I jeszcze raz graby - Carpinus betulus w Graboszycach.

Potem krótka informacja o kościele. Jak widać po polsku oraz po angielsku lub prawie angielsku, jak uznał jeden z komentatorów do części pierwszej.

A teraz jako było na początku tak jest i na końcu. Oto dwa malowidła, murale z których wieś jest bardzo dumna.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji