bio-forum.pl

Z pastwiska.

bez logowania - można przeglądać
GRej262376

od maj.2009

1. Z pastwiska.

W zasadzie miejsce wypasu koni ale w tym roku część jeszcze nie użytkowana. W trawie zeszłoroczne kupki, nieco rozdeptane przez konie. Dwa grzybki, ale na czym trudno określić, najwłaściwiej byłoby jak powiem że na ziemi z domieszką wdeptanego końskiego łajna. To że na fotce widać końską kupkę o niczym nie świadczy bo one rosły tak jakby na jej skraju.

maluchy do 1, 5 cm.

brak pomysłów

od wrz.2005

2. Z pastwiska.

Macrocystidia?

od maj.2009

3. Z pastwiska.

ale na pewno nie Macrocystidia cucumis.

EDIT: - dziś nie mam kataru:-))

(wypowiedź edytowana przez mirek63 01. czerwca. 2015)

od maj.2009

4. Z pastwiska.

Z wielkością też trochę przeholowałem: śr. do 1 cm.

od wrz.2005

5. Z pastwiska.

Macrocystidia cucumis var. latifolia

od maj.2009

6. Z pastwiska.

No dobra przekonałeś mnie:-)))

Czyli nie warta "zachodu"???

od wrz.2005

7. Z pastwiska.

nie

od maj.2009

8. Z pastwiska.

Warta, nie warta, ale ja o tej formie do tej pory nie słyszałem, wobec tego ładnie podziękowali za rozpoznanie.

Nawet jesli weźmiemy pod uwagę, że podczas pobierania poparzyłem "łapki" pokrzywami, to uważam, że i tak było warto:-)

od maj.2003

9. Z pastwiska.
1.cze.15 18:59
Anna Kujawa "AniaK"

Wiemy o niej tyle, że występuje w kilku miejscach w Polsce (trzech?)- udokumentowane stwierdzenia. Że jest raczej "polna" niż "leśna". Ja ją chętnie zobaczę w GREJ-u.

od maj.2009

10. Z pastwiska.

Szybka Twoja odpowiedź uratowała ją przed wylądowaniem w koszu, zamiast tego wylądowała w suszarce:-))

od wrz.2006

11. Z pastwiska.

Aniu, chcesz jeszcze jedną?

od maj.2003

12. Z pastwiska.
24.lis.15 10:42
Anna Kujawa "AniaK"

Jasne, zgłoś i prześlij

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji