bio-forum.pl

Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich
12.lut.07 11:19
Ola Borowska ("olab")

Witam,

Czy możecie pomóc mi w identyfikacji tych drzew?

Niestety nie posiadam innych, bardziej szczegółowych zdjęć.

Zdjęcie było wykonane we wrześniu.

drzewa nad brda

pozdrawiam,

OlaB.

od lis.2006

2. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich

Olsza - Alnus, a dokładniej być może to olsza czarna - Alnus glutinosa

3. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich
12.lut.07 18:49
Ola Borowska ("olab")

Własnie tak mi się wydawało, że to olsza czarna,

ale muszę miec pewność, bo to zdjęcie ma sie znaleść z pracy mgr :)

Dzieki za pomoc.

od sty.2007

4. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich

Alnus glutinosa jest na pewno, może być też Betula sp, bo jakieś pnie tam bieleją.

Jeżeli to do pracy mgr to masz Olu bardzo nieoprofesjonalne podejście, sorki, ale nie taka powinna być kolejność opisywania zdjęcia

5. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich
13.lut.07 09:33
Ola Borowska ("olab")

Oj.. Joasiu... myślę, że troszkę przesadzasz z tym moim brakiem profesjonalizmu. Do pisania pracy podchodzę bardzo poważnie. Gdyby moje podejście było takie nieprofesjonalne, to jeśli chodzi o identyfikację, bazowałabym jedynie na wiedzy z tego forum, a zapewne przyznasz, że to trochę mało (bez urazy oczywiście). Uważam, że jeśli ktoś wie jakie rośliny znajdują się na danym zdjęciu i ma ochotę się tą wiedzą podzielić, to to zrobi, niezależnie od tego czy będzie to infomacja potrzebna w pisaniu czyjejś pracy dyplomowej, czy też poprostu zaspakajająca ciekawość. A zdobytą tu wiedzę, bądź na jakimkolwiek innym forum internetowym i tak trzeba sprawdzić i zweryfikować. Jeśli zachowałam się "nieprofesjonalnie" to chyba jedynie w wypadku samego korzystania z forum (wysyłanie wiadomości, zdjęć itd), ale to może poprostu wynikać z braku doświadczenia.

Dziękuje za odp. i pozdrawiam,

OlaB.

od sty.2007

6. Drzewa nad Brdą w Borach Tucholskich

Nieprofesjonalne nie jest pytanie - pytać zawsze można. Jak przygotowujesz tekst pracy (po zakończeniu badań) zastanawiasz się jak chciałabyś go zilustrować - wykresy, tabele, zdjęcia. Wykonujesz te ilustracje mając konkretny pomysł co to ma być i gdzie je umieścisz, a nie odwrotnie - mam fajnie zdjęcie Brdy, wrzucę je do pracy, tylko... co właściwie na nim jest? To jest Twoje podejście i ono jest nieprofesjonalne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji