bio-forum.pl

Jadalność piestrzenic

bez logowania - można przeglądać

od lip.2007

1. Jadalność piestrzenic

Dostałam od znajomych, którzy na grzybach znają się średnio ususzone "smardze". Zbierane przez nich w lesie w Puszczy Nadnoteckiej. Obejrzała i są to piestrzenice kasztanowate albo piestrzenice olbrzymie. No i czy to jest jadalne. Z jednej strony atlasy straszą gyromytriną, z drugiej sama raz kiedyś jadłam duszone piestrzenice i nic mi nie było. Ktoś tu wspominał (Mirki2?), że jest prowadzony ich skup na eksport w postaci suszonej. Dodam, że pachną zachęcająco. Wyrzucić czy używać? Wiem, jak są suszone - w wysokiej temperaturze w półprzemysłowej rzekłabym suszarce.

(wypowiedź edytowana przez margo 21. maja. 2015)

od gru.2003

2. Jadalność piestrzenic

Oddaj Naturze:-)

od maj.2009

3. Jadalność piestrzenic

Popieram mojego imiennika:

- wszyscy tu chcą żebyś była Małgosiu jak najdłużej z nami, więc może nie eksperymentuj:-)

Chociaż przyznać się muszę, że piestrzenicą olbrzymią (nie kasztanowatą) z ciekawości spróbowałem. Niezła, ale nie warta ryzyka jakie ponosi się jedząc grzyby nie do końca "pewne".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji