bio-forum.pl

Ratujcie mojego krotona

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Ratujcie mojego krotona
kroton
kroton
kroton
kroton
kroton

Od paru miesięcy walczę z robactwem na moim krotonie, ale bez skutku. Wydaje mi się, że mam przędziorki. Proszę ocencie i pomóżcie. Ja spryskiwałem roślinę preparatem DECIS. Może są lepsze środki i bardziej skuteczne. Mam jeszcze pytanie - czy mam spryskiwać wszystkie rośliny w pobliżu mojego krotona, a może w całym mieszkaniu?

od gru.2006

2. Ratujcie mojego krotona
10.lut.07 19:11
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Hmm... Tak, masz racje - są to przędziorki ale widze też objawy żerowania wciornastków (jasne plamy z ciemnymi plamkami). Decis nie dziala na przedziorki... Wciornastki moze by zabil ale ten preparat nie dziala powyzej 20 stp. C. Na przedziorki zastosuj: Magus, Nissorun albo Apollo i powtorz zabieg po 7 dniach. Lepiej zabieg wykonac gdzies na korytarzu, komorce itp...

pozdrawiam

od lut.2007

3. Ratujcie mojego krotona

Dzięki, ale mam jeszcze dodatkowe pytanka.

Który z nich jest najlepszy? I czy mam spryskać rośliny znajdujące się w okolicy.

pozdr.

od gru.2006

4. Ratujcie mojego krotona
10.lut.07 20:25
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Praktycznie rzecz biorac to nie ma wiekszej roznicy miedzy nimi, no moze taka, ze Apollo niszczy wszystkie stadia rozwojowe przedziorkow... Mozna nimi opryskac wszystkie rosliny w mieszkaniu jesli zachodzi taka potrzeba tzn. jesli przedziorki wystepuja rowniez i na innych roslinach

od lut.2007

5. Ratujcie mojego krotona

Wielkie dzięki. A czy ten środek (Apollo Plus 060 OF) można dostać bez problemu, a może można zamówić go w internecie? Czy coś wiesz może na ten temat.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Ratujcie mojego krotona
17.wrz.07 12:11
Alicja L.-O. ("alfica83")

czy ktoś jeszcze pisze na tym forum???

potrzebuję pomocy, bo mój kroton zaczął chorować. dostałam go jakiś czas temu, kwitł. przeniosłam do mieszkania i wszystko było w porządku przez jakiś m-c, a teraz zaczął gubić górne liście - po prostu po dotknięciu odpadają, a do tego górna część "konara" jest czarna, i po odłamaniu brzydko z niej pachnie. czy to jakieś robala? czy powinnam go nawieźć?

od gru.2006

7. Ratujcie mojego krotona
18.wrz.07 09:22
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

A nie przelalas go czasem? Nieprzyjemny zapach moze byc objawem porazenia przez bakterie. Sprawdz jak wygladaja uszkodzone tkanki; czy dostrzegasz tam zgnilizne? Tkanki sa mokre i lepiace? Jesli tak to raczej napewno jest to bakteria... W tym przypadku szanse uratowania tej roslinki sa marne...

pozdrawiam

8. Ratujcie mojego krotona
21.wrz.07 12:14

nie mam pojęcia, mogłam go przelać, ale teraz widzę, że jego łodyga ma na całej długości dziwny czarno-brunatny kolor, na dole jest już lekko zdrewniała (to chyba dobrze). U góry nadal odpadają liście, jakby po prostu nie miał siły ich utrzymać - najpierw więdną, a potem wiszą przy konarze.

Zgnilizny nie ma, ale liście nadal "opadają" i są opuszczone. Może jest mu za zimno, bo tu jest dosyć zimno? Może powinien stać na słońcu? Bo od okna jest oddalony i raczej tylko ma jasno, ale nie słonecznie.

9. Ratujcie mojego krotona
22.wrz.07 14:46

pomocy!!!

od gru.2006

10. Ratujcie mojego krotona
22.wrz.07 21:24
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Wiesz co... Sprobuj opryskac roslinke preparatem Asahi... Jest to biostymulator, ktory jest przeznaczony na rosliny uszkodzone zarowno przez czynniki nieinfekcyjne jak i infekcyjne. Powinno pomoc...

powodzenia

11. Ratujcie mojego krotona
24.wrz.07 10:41

dzięki, spróbuję i dam znać

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji