bio-forum.pl

Panaeolus antillarum?

bez logowania - można przeglądać
GRej266060

od mar.2025

1. Panaeolus antillarum?

Wczoraj w budynku stajni, na końskich g..., kilka owocników w różnym wieku. Wysyp: czarny. Trzon do 20 cm lekko skręcony. Brak osłony i śladów pierścienia. Makroskopowo najbardziej pasuje mi właśnie ten gatunek. Czy suszyć?;-)

od maj.2009

2. Panaeolus antillarum?

Jesli dobrze znam Błażeja to na pewno nie odmówi:-))

Więc podejrzewam, że śmiało możesz suszyć a Błażej chwilowo pewnie poza cywilizacją... przemierza bezkresy Puszczy Białowieskiej a pogoda u nas wspaniała (grzybowa), na przemian deszcz i słońce:-)))

"Dorwałeś" coś ciekawego Błażeju???

U mnie nie jest źle, wyszedłem dziś w teren na godzinkę, przełaziłem prawie trzy:-)

Coprinus (ków) trochę udało się pobrać, może nawet niektóre ciekawe ale te do kącika pójdą.

od maj.2003

3. Panaeolus antillarum?
14.maj.15 18:04
Anna Kujawa "AniaK"

Błażej mówi, że chce Panaeolus i że coś tam mamy z terenu puszczańskiego:-))

W tym roku będziemy w PB co miesiąc.

od mar.2025

4. Panaeolus antillarum?

A już się obawiałem, że się zanadto narzucam;-) Zazdroszczę Wam tych dzikich ostępów. Darz Bór! (choć w tej sytuacji lepiej zabrzmiałoby "Darz Puszczo!";-)). Kustoszom życzę co miesiąc przynajmniej 1 nowy gatunek dla Polski:-) (i kilka tych, które rzekomo wyginęły;-)).

od maj.2006

5. Panaeolus antillarum?

"co miesiąc przynajmniej 1 nowy gatunek dla Polski" - mają pewnie dwa albo trzy razy tyle:-)))

od maj.2003

6. Panaeolus antillarum?
18.maj.15 10:11
Anna Kujawa "AniaK"

Teraz wiosną, nie było szału. Liczymy na późniejsze miesiące.

od wrz.2005

7. Panaeolus antillarum?

Tak, to P. antillarum

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji