Znaleziony 05. 02. 2005 w podmokłym "lasku-zakrzaczeniu" olchowo-topolowo-wierzbowym (z dużą ilością trzciny w podszycie) powstałym z samosiejek.
(wiadomość edytowana przez Bogdan 07. Lutego. 2005)
Też bym chciał, aby był już 5 maja.
Myślę sobie, że to wrośniak szorstki - Trametes hirsuta
To prawdopodobnie Trametes hirsuta albo Trametes pubescens
Już wróciłem na ziemię i znowu jest mroźny luty:-)
Pomimo, że przewertowałem co siędało to jednak stanąłem w miejscu:- (
Do w. szorskiego (T. hirsuta) pasuje mi wszystko oprócz:
- brak zapachu anyżkowego (ale może go nie być)
- brak jakiejkolwiek goryczki - „przememłałem” 1/4 owocnika od przekroju – robiłem to już odruchowo po kawałeczku – nawet miłe i przyjemne w konsystencji i odbiorze – gdyby to jeszcze nasączył jakimś aromatem:-)
Do w. omszonego (T. pubescens) pasuje:
- olsza (pomimo, że żywa, albo przynajmniej w 90% na taką wygląda)
- pasuje chyba, że owocnik bardzo lekki – ale brak mi porównania pomiędzy obydwoma gatunkami
Nie mogłem znaleźć na necie dokładniejszego opisu cech w. omszonego???
Konsystencja:
- miąższ dla mnie przypomina mocno sprasowany styropian (piankę) i nie umiem określić czy jest watowato-skórzasty (w. omszony) czy też zwarty, skórzasty (w. szorstki)?
Najbardziej pasuje mi chyba określenie ze strony Olarasa przy w. szorstkim ... młody biały i elastyczny...
Z drugiej strony nie wiem jak jest u młodego w. omszonego?
Drugi owocnik (ten od przekroju) ma kapelusz ciemniejszy – bardziej szaro-kawowy.
Inne wrośniaki przewertowałem i dały się raczej stanowczo odrzucić.
???