bio-forum.pl

Fiołek o białych kwiatach - wymarły fiołek biały?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2015

1. Fiołek o białych kwiatach - wymarły fiołek biały?
8.maj.15 11:38
Anika IC "anika_ic"
fiołek o białych kwiatach
fiołek o białych kwiatach
f
f

Prawdopodobnie jest to biała odmiana fiołka wonnego, ale na wszelki wypadek proszę o identyfikację, ponieważ kępki tych fiołków były bardzo małe (wys. do 10 cm). Zdjęcia zrobiłam w połowie kwietnia, tydzień później kwiatów już nie było (zostały tylko listki).

Zdaje się, że fiołek wonny jest większy i kwitnie dłużej...

Stanowisko tych roślin znalazłam na trawiastym nasypie wzdłuż ruchliwej jezdni w Poznaniu.

Więcej zdjęć i szerszy opis znaleziska przedstawiłam na stronie chwilezachwycone.blogspot.com

od cze.2010

2. Fiołek o białych kwiatach - wymarły fiołek biały?
8.maj.15 22:03
Piotr Grzegorzek

Osobiście widziałem fiołki wonne o kwiatach białych oraz różowych no i typowo fiołkowych.

od maj.2015

3. Fiołek o białych kwiatach - wymarły fiołek biały?
9.maj.15 17:05
Anika IC "anika_ic"

Ja również wiem, że m. in. są białe fiołki wonne, ale z ich opisu botanicznego wynika, że powinny być wyższe i kwitnąć nawet do połowy maja. Te zaś skończyły kwitnienie około połowy kwietnia i są nieduże (niezbyt reprezentacyjne na rabatę), ich wysokość nie przekraczała 10 cm - stąd moje pytanie o identyfikację.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji