bio-forum.pl

2014-09-10 Jaworzno - kilka chwil na cmentarzu Cięzkowickim

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-09-10 Jaworzno - kilka chwil na cmentarzu Cięzkowickim
6.maj.15 22:23
Piotr Grzegorzek

Kolejnym punktem na trasie naszego służbowego wyjazdu do Jaworzna był cmentarz Ciężkowicki. Pokazywałem go wiele razy. Na mapie firmy Compass oznaczyłem go ciemnoniebieskim kołem. Dojście i odejście oznaczyłem jasnoniebieskimi liniami.

Na początku widok ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej.

Potem spojrzenie w końcowy odcinek ulicy Sławkowskiej. Cmentarz jest na końcu.

Po drodze mijamy kolejny drewniany dom w stanie nazwijmy go zejściowym. Treść baneru nie odnosi się do budynku, chociaż sprawia on takie wrażenie.

Jesteśmy już pod murem cmentarnym. Tutaj przebiega ulica Chełmońskiego.

Na powierzchni muru tu i ówdzie rośnie kwitnący bluszcz pospolity - Hedera helix.

A na cmentarzu dominują nagrobki z lastryko oraz innych betonów. Naturalnego kamienia jest mało.

Jednym z ładnych, naturalnych kamieni jest ten anortozyt, prawdopodobnie ukraiński.

Tutaj pomiędzy żylistkiem - Deutzia oraz rdestowcem - Reynoutria japonica skrywa się kawał lastryko.

I jeszcze jedno lastrykowe dzieło.

Tutaj mamy prawdopodobnie nagrobek z XIX wieku.

A teraz charakterystyczny aniołek z piaskowca. Rzeźba także znajduje się w stanie zejściowym. Cóż z piasku powstała w piasek się obróci. Epitafium znajduje się na płycie z czarnego marmuru.

A to fragment cokołu tego nagrobka.

I kolejne dwa stare, zaniedbane nagrobki.

W nowszej części cmentarza zaczynają pojawiać się "blaty laminowane kuchenne".

W tym wypadku materiałem na nagrobek jest granit. Podejrzewam, że to wołyński klesowit. Dzisiaj to już Ukraina.

Ten obelisk to anortozyt, zapewne ukraiński.

Teraz mamy coś związanego z historią jaworznickiego górnictwa.

Ten obelisk upamiętnia naczelnika gminy i nadzorcę kolei. Zmarł on w wieku 54 lat 23 marca 1903 roku.

W tym wypadku zwróciliśmy uwagę na bardzo prostą formę nagrobka zwieńczonego żeliwnym krzyżem.

Tutaj spoczywa nauczyciel ze szkoły górniczej. Materiał to typowe lastryko.

Opuszczamy cmentarz. Teraz ulicą Cmentarna podążamy w kierunku Śródmieścia. Na polach dominuje nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

Tuż przed skrzyżowaniem z ulicą Obrońców Poczty Gdańskiej mijamy dom odnowiony z użyciem siddingu.

Zaraz za nim w ogrodzie natrafiamy na okazałe drzewa. Pierwsze to jesion wyniosły - Fraxinus excelsior. Jego pień oplata bluszcz pospolity - Hedera helix. Nieco dalej znajduje się prawie pomnikowy dąb szypułkowy - Quercus robur.

Dąb prezentuje się okazale.

Znajdujące się tutaj domy są remontowane. Tak to prezentuje się od strony ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej.

A teraz oglądamy kolejny drewniany dom. To początek ulicy Stojałowskiego.

Ta ulica prowadzi do wschodniego krańca jaworznickiego rynku.

od cze.2010

2. 2014-09-10 Jaworzno - kilka chwil na cmentarzu Cięzkowickim
3.mar.17 09:26
Piotr Grzegorzek

Pokazywany pod koniec tego fotoreportażu dąb padł ofiarą Szyszki. 2 marca 2017 widziałem zwłoki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji