Znaleziony 18 kwietnia pojedynczy owocnik w centrum warszawy na trawniku. Przepraszam najmocniej za podłą jakość zdjęć, ale miałam tylko swoją komórkę. Starałam się jednak pokazać kluczowe cechy. Miąższ nie przebarwiała się po otarciu. Trzon krótki, rónogruby, bez bulwki. Trzon poniżej pierścienia nieco ciemniejszy. Pierścień słabo wykształcony, Resztki osłony widoczne pod kapeluszem. No, ale przede wszystkim brązowe łuseczki ułożone koncentrycznie wokół środka kapelusza, na wierzchu wyraźnie odstające i ciemniejsze. Zapach "starej pieczarki", ale niezbyt intensywny. Pewnie bym o nią nie pytała, ale zastanowił mnie czas występowania.
jakaś straszna mgła spowiła tą pieczarkę miejską Agaricus bitorquis
Mgła to spowiła mój obiektyw w komórce. Dzięki, Marcin:-) Też tak najpierw myślałam:-) No ale te łuseczki na kapeluszu? A ten pierścień słabo wykształcony? Ja już nic nie rozumiem, nie znam się, nic nie wiem:- (
a może bardziej bisporus? właśnie ze względu na pierścień.
a suszka masz: D?
Tyle to już się nauczyłam:-D Został w Warszawie do suszenia, ale przywiozą mi na weekend majowy. Mam nadzieję, że nie zmarnują;-) Rozumiem, że przysłać:-)
Uzupełniam dane: ATPOL: ED 26
A. bisporus