bio-forum.pl

winnofioletowy, wrześniowy

bez logowania - można przeglądać
GRej265298 Russula

od paź.2007

1. winnofioletowy, wrześniowy
1
2
3
4
5
6

22. 09. 2013 las sosnowy z domieszką brzozy. średniej wielkości, o łagodnym smaku.

w1

Wysyp żółty

q1

Reakcja na KOH

od lis.2008

2. winnofioletowy, wrześniowy
12.kwi.15 11:57
ala mikołaj "wink"

o!, czyżby R. caerulea? to oczywiście pierwsza myśl, ale możesz sprawdzić, jeśli chcesz się podjąć, to wrzucę skany z budowy skórki i wygląd zarodników

od paź.2007

3. winnofioletowy, wrześniowy

Też o nim myślałem :) Ale jak innym razem typowałem caerulea, ( [bf#593727]) to mi wytknęłaś;-) brak garbka. Tu też mi go u niektórych okazów brakuje.

Skany mile widziane :)

od lis.2008

4. winnofioletowy, wrześniowy
12.kwi.15 14:10
ala mikołaj "wink"

to z zazdrości, że sama go jeszcze nie znalazłam (żarcik): D

ale masz rację! tamten też wygląda na Russula caerulea, kajam się;)

wielkości mikro na podstawie monografii Romagnesi'ego tutaj:

cbs.knaw.nl

a tutaj pełny opis:

mycobank.org

jeśli nie masz odczynników (fuksyna i kwas solny), to skórkę oglądaj w wodzie lub KOH, jest szansa, że zobaczysz inkrustację na strzępkach prymordialnych, choć są one rzadkie i trudno odróżnialne od innych jej elementów, a inkrustacja niezbyt obfita/ b. słaba, strzępki mają szer. do 4 um, w górze zwężone

w wodzie powinieneś zobaczyć czerwono-winny pigment

możesz też obejrzeć skórkę trzonu, w odróżnieniu od R. turci są w niej przewody mleczne, ale nie wiem czy bez SV/ SBA zdołasz je zaobserować, nie no, zobaczysz, na pewno, wyglądają podobnie jak dermatocystydy (z treścią załamującą światło/ 'refractive contents' i ciemnieją/ czernieją pod wpływem odczynników sulfoaldehydowych)

podsumowując, myślę, że nie będzie problemu z potwierdzeniem gatunku :)

pewnie dotarłeś do tej strony, ale na wszelki wypadek wrzucę (mikro):

ambmuggia.it

a może wrzucisz zdjęcie skórki spod szkiełka?

od kwi.2004

5. winnofioletowy, wrześniowy

Dla mnie R. caerulea

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji