bio-forum.pl

Czy to lakownica na jesionie?

bez logowania - można przeglądać
GRej257471

od mar.2025

1. Czy to lakownica na jesionie?

Witam wszystkich "Bio-forumowiczów". Mam pytanie czy to jest/była lakownica, czy raczej jakiś inny gatunek. Owocnik w górnej warstwie korzeni żywego, wiekowego jesionu, przy drodze polnej w okolicach Bydgoszczy. Owocnik bez wyraźnego trzonu, przyrośnięty bokiem do drewna. Po deszczu wyraźnie błyszczący, "na sucho" raczej matowy i mocno spękany. Zdjęcia z 1 i 5 kwietnia 2015. Będę wdzięczny za jakieś informacje.

od paź.2007

2. Czy to lakownica na jesionie?

Z całą pewnością to jakaś lakownica :)

od mar.2025

3. Czy to lakownica na jesionie?

Dziękuję za odpowiedź (nomen omen trochę "lakoniczną") :)

Kontynuując wątek, pytałem o te "zwłoki" pod jesionem w kontekście innego znaleziska z tego samego spaceru. Otóż 100 metrów od tego jesionu - tym razem pod starym ("żywym") grabem znalazłem, jak mi się wydaje - 2 owocniki Ganoderma lucidum. Wyrastały pozornie z gleby. Jeden z trzonem bocznym, drugi z trzonem centralnym. Średnica owocników 12-13 cm, wysokość: 13-15 cm.

Czy słusznie typuję, że pod grabem to Ganoderma lucidum?

Czy grzyb pod jesionem może być "zejściowym" stadium tego samego gatunku?

W związku z tym, że zarówno jesion, jak i grab wydają się być w całkiem dobrej kondycji zdrowotnej - czy zdarza się, że lakownice "osiedlają" się na "żywych" drzewach?

Czy pobrać materiał do zasuszenia w celu przeprowadzenia ewentualnych badań/zgłoszenia do GREJ?

Z góry przepraszam za "amatorskie" pytania - ale każdy od czegoś musi zacząć;) Mam nadzieję, że ta "grzybofilia" nie jest zaraźliwa :)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 06. kwietnia. 2015)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 06. kwietnia. 2015)

od mar.2025

4. Czy to lakownica na jesionie?

od maj.2003

5. Czy to lakownica na jesionie?
7.kwi.15 08:20
Anna Kujawa "AniaK"

Lakownice są pasożytami, które po śmierci żywiciela mogą przejść na saprotrofię i rozkładać martwe drewno.

Ta z grabu, może być przyjęta do GREJ-a bez suszka (chroniona), choć lepiej (dla nauki, a neutralnie dla grzyba) by było z suszkiem.

Grzybofilia jest jak najbardziej zaraźliwa i trudnowyleczalna.

Służymy grupą wsparcia;-)

od gru.2003

6. Czy to lakownica na jesionie?

Tak, mamy nawet coroczne Zloty Anonimowych Grzybofisiów, na których wspieramy się. Chcesz o tym porozmawiać?;)

od mar.2025

7. Czy to lakownica na jesionie?

Dzięki za informacje. Postaram się wrzucić do GREJ-a. Suszek może być, bo zauważyłem dzisiaj, że jakiś ignorant utrącił 1 owocnik przejeżdżając z bronami na pole. Czy i gdzie mogę go przesłać?

PS. Moi drodzy widzę, że wasze grupy wsparcia są mało skuteczne.;) Trzeba Was unikać jak ognia :)

od maj.2003

8. Czy to lakownica na jesionie?
7.kwi.15 12:10
Anna Kujawa "AniaK"

do mnie - adres w profilu

hmm... wypełnienie formularza grejowego jest kolejnym krokiem ku grupie;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji