bio-forum.pl

2006-09-16 Chrzanów - ścieżką dydaktyczną przez Kotlinę Chrzanowską - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-09-16 Chrzanów - ścieżką dydaktyczną przez Kotlinę Chrzanowską - część 1
31.mar.15 23:03
Piotr Grzegorzek

Tego dnia odbyłem spacer wzdłuż ścieżki przyrodniczo-dydaktycznej prowadzącej przez Kotlinę Chrzanowską. Zasadniczo chodziło o ustalenie jej stanu przed przystąpieniem do napisania nowego folderu. Trasa pierwszej części jest zaznaczona na mapie firmy Compass kolorem zielonym. Na on czas ścieżka biegła odcinkiem ulicy Łowieckiej a nie od parku przez ulicę Partyzantów, tak jak to ma miejsce obecnie

W okolicy, gdzie ulica Łowiecka skręca raptownie na zachód na pniu dębu szypułkowego odnotowałem wystąpienie tarczownicy bruzdkowanej - Parmelia sulcata.

Następnie zerkałem na zarastający kompleks łąkowy. Widać płaty trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios, amerykańskich nawłoci - Solidago oraz sadźca konopiastego - Eupatorium cannabinum.

Lokalnie pojawił się płat rdestowca japońskiego - Reynoutria japonica.

Było również to. Na on czas to ewidentnie przejaw ostrej akcji protestacyjnej przeciwko wysokim kosztom legalnego pozbywania się odpadów.

Widoczna część łąk jest przystankiem numer 1 na ścieżce dydaktycznej.

Tak wyglądała tablica informacyjna.

Tuż pod tablicą była, a nawet wciąż jest składowana biomasa. To niewątpliwie miało wpływ na estetykę okolicy, będącej, jak to się dziś powiada lokalnym produktem turystycznym.

Tutaj też utrwaliłem widok ostrożnia polnego - Cirsium arvense o prawie białych wierzchołkach pędów. Tak atakuje Phoma macrostoma.

Idąc dalej wzdłuż trawersu ogrodu działkowego mijamy brzozę brodawkowatą - Betula pendula z oznakowaniem ścieżki na pniu.

Mijamy ogród działkowy.

Na północ od niego przebiega jeden z kanalików składających się na zlewnię Śmidry, czyli oficjalnie wciąż Kanału Matylda. W owym czasie to także było śmietnisko.

Jego pewną ozdobą była róża dzika - Rosa canina.

Do przystanku numer dwa trzeba dojść wzdłuż tego ogrodzenia. Kiedy w końcu lat 90. ubiegłego wieku wytyczano tę ścieżkę ogród jeszcze tutaj nie sięgał.

Odpuściłem sobie pójście tamtędy i od razu poszedłem dalej. Teraz dochodzę do ulicy Leśnej.

Następnie mijam trawers basenów na Kątach. Po prawej stronie tej drogi znajduje się obszar byłej kopalni Matylda.

I tak dotarliśmy do miejsca, gdzie ulica Leśna krzyżuje się z ulicą Polną.

Oto fragment ulicy Polnej.

Następnie wkraczamy na początkowy odcinek ulicy Spacerowej.

Ulica pod koniec przechodzi w wąską ścieżkę biegnącą równolegle do byłej linii kolejowej.

Ta ścieżka kończy się przy ulicy Ligęzów.

W owym czasie na południe od byłej linii kolejowej zaczęto stawiać domy. Fakt, że są to tereny podmokłe nie stanowił istotnej przeszkody. Wyjaśniłem to sobie z tymi, którzy w końcu zamieszkali w tym domu.

Teraz małe odniesienie do współczesności, czyli roku 2015. Już teraz, a na pewno od 2016 roku wszyscy, którzy się tutaj wybudowali mają szansę na zamieszkanie w chrzanowskiej Wenecji, ponieważ ruszyła budowa obwodnicy. Biegnie ona przez las, w przybliżeniu o paręset metrów na południe od byłej linii kolejowej. Zasadniczo zostanie położona na strefie zasilania źródeł Śmidry, co grozi przekształceniem tych terenów w okresowy zalew. Obym był złym prorokiem a projektanci mieli już gotowe dobre rozwiązanie tego problemu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji