bio-forum.pl

2014-08-02 Imielin - na NW od zalewu Dziećkowickiego - część 8

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-08-02 Imielin - na NW od zalewu Dziećkowickiego - część 8
27.mar.15 22:52
Piotr Grzegorzek

Kolejny dość długi odcinek. Tym razem zaczynamy się oddalać od zalewu Dziećkowickiego trasą oznaczoną na mapie firmy Compass kolorem ciemnozielonym.

Na początku widok ogólny drogi okalającej zalew.

Potem w zaroślach zauważam malinę - Rubus idaeus.

Ten badyl uznałem za nawłoć wąskolistną - Solidago graminifolia.

Zanim przyjrzałem mu się dokładniej udokumentowałem wierzbówkę kiprzycę - Chamaenerion angustifolium.

A to zbliżenie domniemanej nawłoci wąskolistnej - Solidago graminifolia.

I znowu droga jako taka.

A w przydrożnym rowie coś takiego.

Na szczęście trafił się też owocujący kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine.

Był też inny osobnik o bardzo ciemnych kwiatach, ale jak dla mnie to też kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine.

Były też dziwnie skręcone trawy lub turzyce.

Poza tym znaleźliśmy głowienkę pospolitą - Prunella vulgaris.

W tym wypadku postawiłem na firletkę poszarpaną - Lychnis flos cuculi.

I tak spokojnie korzystając z cienistego lasu dotarliśmy do kanału. Na jego brzegu pojawiła się driakiew żółtawa - Scabiosa ochroleuca. Do tej pory podążaliśmy na południe. Teraz odbijemy na zachód zdecydowanie oddalając się od zbiornika.

W nurcie kanału pojawił się ostrożeń błotny - Cirsium palustre.

Kolorystycznie ten wątek ożywi jaskier - Ranunculus. Sprawdziłem w tekstach publikowanych w tygodniku Co Tydzień wkrótce po tej wycieczce i wówczas pisałem, że jest to jaskier płomiennik - Ranuculus flammula. I tej wersji trzymajmy się.

A teraz mamy dwa ostrożnie błotne - Cirsium palustre i coś. Niestety i tym razem nie pamiętam co to był za gatunek.

Pewny jestem trędownika bulwiastego - Scrophularia nodosa.

Dalej mamy jakąś rzeżuchę, być może Cardamine amara obsypaną liśćmi wierzby wiciowej - Salix viminalis. Rzeżuchy pownno oznaczać się wiosną.

Teraz ruszam w górę cieku, a mój towarzysz drogą, ponieważ tylko ja miałem gumiaki.

Brzeg kanału lokalnie opanował kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine.

A poza tym było ładnie.

A to już kolejna porcja roślin. Zaczynamy od wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria. Z prawej strony towarzyszy jej dzięgiel leśny - Angelica sylvestris.

Była tutaj także bardzo mała nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

A skoro jest tutaj dużo wody musiała się w końcu trafić olsza czarna - Alnus glutinosa.

Jak widać na zdjęciach z widokami ogólnymi wokół dominuje tutaj bór jakiś tam.

Kanał w kilku miejscach przegradzają powalone drzewa.

Jakoś się pod nimi przedarłem i poszedłem dalej.

W tej okolicy zwróciłem uwagę na dziki bez koralowy - Sambucus racemosa porażony przez mączniaka. Jak dla mnie to wciąż Microsphaera vanbruntiana.

Była tutaj także wietlica samicza - Athyrium filix-femina.

Tuz przed końcem tego odcinka natrafiliśmy na płat kozłka całolistnego - Valeriana simplicifolia.

A to taki sobie zielony tłum tuż przed wyjściem na kolejną drogę. Tę pokonamy w kolejnym odcinku. A w tłumie jest sporo pokrzywy - Urtica dioca z domieszką chmielu zwyczajnego - Humulus lupulus.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 29. marca. 2015)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji