bio-forum.pl

2014-08-02 Imielin - na NW od zalewu Dziećkowickiego - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-08-02 Imielin - na NW od zalewu Dziećkowickiego - część 4
26.mar.15 12:08
Piotr Grzegorzek

Wracamy do Imielina. dłuższa przerwa była spowodowana niedopracowaniem zdjęć do wymogów forum. Teraz jest już wszystko w porządku. Zostało do wstawienia tylko 12 odcinków tego serialu. Na mapie firmy Compass ten odcinek jest oznaczony kolorem czerwonym.

Ruszamy od północno-zachodniego cypla lasu ma południe. Na początku mijamy pięciornik kurze ziele - Potentilla erecta. Na nim położyła się kłosówka miękka - Holcus mollis.

Nieco dalej usadowił się okazały dzięgiel leśny - Angelica sylvestris.

W głębi lasu spotkaliśmy okazałe nerecznice samcze - Dryopteris filix-mas.

Poza tym trafił nam się delikatny sałatnik leśny - Mycelis muralis.

Jednakże nerecznice samcze - Dryopteris filix-mas robiły największe wrażenie. Dawno nie spotkałem takich okazałych.

W sumie tutejszy drzewostan cechował się na przeważającym obszarze gęstą warstwą krzewów oraz gęstym podszyciem.

W tej gęstwinie udało się wyłuskać podrostka jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

I kolejne widoki gęstwiny. Na początku krawędź lasu, potem jego wnętrze.

O tym, że jesteśmy blisko krawędzi lasu świadczą te bardzo stare osady najwyższego piętra antropocenu.

Ruszamy dalej. Oto paproć z rodzaju nerecznica - Dryopteris.

Zanim przyjrzałem się jej dokładniej zauważyłem czartawę pospolita - Circaea lutetiana.

Roślinę porażała rdza - Puccinia circaeae. Pomimo choroby wyglądała ona kwitnąco.

Teraz powróciłem do nerecznicy. Sądząc po łusce na ogonku liściowym to nerecznica szerokolistna - Dryopteris dilatata.

W tej partii lasu dominowały drzewa liściaste. Gatunki iglaste stanowiły znikomą domieszkę. Oto młody świerk pospolity - Picea abies.

Poza tym była tutaj silnie rozgałęziona sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

Nad tym wszystkim nachylał się modrzew europejski - Larix decidua.

Wracamy do runa. Oto przetacznik leśny - Veronica officinalis.

Są tutaj jeszcze siewki dębu szypułkowego - Quercus robur porażone przez mączniaka - Microsphaera alphitoides.

I kolejna gęstwa lasu.

Za nią znajduje się droga, która wyprowadziła nas do leśnego przedłużenia ulicy Piastowskiej.

od cze.2010

2. 2014-08-02 Imielin - na NW od zalewu Dziećkowickiego - część 4
29.mar.15 21:05
Piotr Grzegorzek

Muszę dokonać pewnej geograficznej poprawki. Ulica Piastowska to w istocie ulica Poniatowskiego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji