bio-forum.pl

2006-08-26 Chrzanów - wyprawa do Kroczymiecha

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-08-26 Chrzanów - wyprawa do Kroczymiecha
23.mar.15 10:23
Piotr Grzegorzek

Tego dnia na początku odwiedziłem z kamerą telewizji CTv Jaworzno pewną rzekę w Płokach a potem popołudniową porą udałem się do tytułowego Kroczymiecha. Fotoreportarze zamieszczam w odwrotnej kolejności. Większość zdjęć wykonałem w okolicy oznaczonej na mapie firmy Compass zielonymi kółkami.

Na początku jednak czerwone kółko i mój chrzanowski dom. Tutaj sfotografowałem trójkątną w zarysie ćmę. Teraz podczas korekty w 2023 roku wyszło mi, że jest to rozszczepka śnicianka - Hypena proboscidalis.

Następnie siedzącą na ścianie komarnicę warzywną - Tipula oleracea.

Potem udałem się do Kroczymiecha. W pierwszym momencie na liściu ostrożnia warzywnego - Cirsium oleraceum sfotografowałem tego ślimaka. Gatunku nie jestem teraz w stanie podać.

Potem była brzoza brodawkowata - Betula pendula na pniu której wyrastał, na on czas włóknouszek ukośny, teraz błyskoporek podkorowy - Inonotus obliquus f. sterilis.

Tutaj też na ściółce pokrywającej ścieżkę zauważyłem chropiatkę - Thelephora palmata.

W tej okolicy było także sporo muchomora czerwonego - Amanita muscaria.

Godny uwagi był również wrośniak różnobarwny - Trametes versicolor.

Było tutaj także mrowisko. Próbowałem upolować te owady, ale z miernym skutkiem.

Po opuszczeniu lasu i wyjechaniu na ulicę Powstańców Styczniowych zatrzymałem się na chwilę w okolicy oznaczonej żółtym kółkiem. Tutaj zauważyłem czerwone chrząszcze i ich larwy na liściach topoli osiki - Populus tremula. To może być rynnica topolowa lub rynnica osikowa albo obydwa gatunki razem.

Całość fotoreportażu kończę widokiem tutejszych zielonkawych szarańczaków. Prawdopodobnie są to młode skoczki zielone.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji