Russula claroflava Grove
sekcja/ podsekcja: Polychromae integroidinae
badanie skórki po zastosowaniu fuksyny karbolowej (10 minut), wypłukaniu 5% roztworem kwasu solnego (1 min) i dwukrotnym przepłukaniu w wodzie
widać inkrustację w postaci purpurowych kropelek kwasu na powierzchni strzępek prymordialnych, niektóre są rozrzucone po preparacie, ponieważ oderwały się od strzępek (bywa)
skórka w SV (w skórce brak dermatocystyd, są włoski skórki i strzępki prymordialne które nie reagują na SV, widać na nich drobną inkrustację)
cdn.
O, super. Wreszcie jakiś "kolega" mój. Znam i lubię:-))) Dzięki, czytam z zapartym tchem o wszystkich, choć te kosmiczne wzory mikro kojarzą mi się raczej z sci-fi niż grzybami;-)
no to fajnie, będą jeszcze i "koledzy" i obcy: D
Nie marudź... dawaj więcej:-)))
Podoba mi sie to:-)))
Szacun!
będzie więcej, spokojnie, ale wiesz... czas;)
niedługo świeto jajeczne, trzeba było kapustę ukisić, com właśnie skończyła czynić :)
A do czego ci kapusta kiszona w święta jajeczne? Ja to kiszę kapustę na te drugie święta, te grzybowo-piernikowe;-)
właściwie to nie wiem, chyba na przekór tradycji;)
sok z kapusty kwaszonej dobry na drugi dzień na ból głowy:-)))
tak mówią, bo muszę przyznać jeszcze nie próbowałem tego antidotum:-)
bardzo możliwe, bo ma mnóstwo witamin
ale co ważne, to jest on pyszny, wcześniej ukisiłam kapustę na próbę, sprawdzić czy wyjdzie i jaka wyjdzie, napiłam się tego soku i ooooj, tak samo dobry jak kwas z buraków :)