bio-forum.pl

2014-07-26 Chełm Śląski - poznajemy Podłuże - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-07-26 Chełm Śląski - poznajemy Podłuże - część 4
13.mar.15 23:20
Piotr Grzegorzek

W kolejnym odcinku dojdziemy do najdalej na południe wysuniętego punktu naszego spaceru a następnie ruszymy na północ w osi drogi prowadzącej wzdłuż prawego brzegu Potoku Imielińskiego. Ten odcinek na mapie firmy Compass został oznaczony kolorem zielonkawym.

Teren w osi drogi prowadzącej wzdłuż lewego brzegu Potoku Imielińskiego jest nieciekawy.

Po drodze mijamy chabra driakiewnika - Centurea scabiosa.

Jest też jakaś jeżyna - Rubus sp. sp. oraz jastrzębiec kosmaczek - Hieracium pilosella.

Dla uwiarygodnienia okolicy przez którą wędrujemy spoglądamy na Zalew Dziećkowicki.

Przed nami kolejny las. Na pierwszym planie mamy łan ubiegłorocznych dziewann - Verbascum sp. sp.

Pomiędzy drzewami liściastymi znajdujemy wierzbę kruchą - Salix fragilis.

Następnie zauważam typowego chabra austriackiego - Centaurea phrygia. Na jego koszyczku siedzi pająk krzyżak.

Jest też kolejny chaber austriacki - Centaurea phrygia.

Ten tłum to bylica polna - Artemisia campestris. W boku widać koniczynę polną - Trifolium arvense.

Jesteśmy teraz w miejscu, gdzie nad potokiem przechodzi linia przesyłowa. Mieliśmy nadzieję, że w tej okolicy da się przeprawić na drugi brzeg.

W drodze do przeprawy zauważyłem groszek leśny - Lathyrus sylvestris.

Okazało się, że nie sposób tędy przejść na drugi brzeg.

Wracając i idąc w kierunku drogi łączącej Chełm Śląski z Gamrotem minęliśmy typową nawłoć późną - Solidago gigantea.

Zerkamy teraz na południe.

Idąc na południe mijamy płaty przytulii lepczycy - Galium rivale.

Teraz jeszcze podążamy na południe.

A teraz jesteśmy już na drodze prowadzącej na północ.

Tutaj na poboczu mijamy płaty pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica.

Pod nogami mamy babkę zwyczajną - Plantago maior.

Idziemy dalej.

Zbliżamy się do cieku.

Tutaj zauważyłem ciekawą wierzbownicę. Niestety, nie udokumentowałem jej dostatecznie dobrze. Podejrzewam, że to wierzbownica błotna - Epilobium palustre.

Nad kanałem wyrastała olsza czarna - Alnus glutinosa.

Był tam również rdest kolankowaty - Polygonum nodosum.

Jest też typowa dla takiego siedliska wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

Trzeba było jeszcze odnotować inwazyjną kolczurkę klapowaną - Echinocystis lobata.

Z dala od wody większe płaty tworzył chaber nadreński - Centaurea stoebe.

Była tutaj również bardzo zbita komosa biała - Chenopodium album.

I tak w drodze na północ dotarliśmy do zarośli jeżyny - Rubus sp. sp.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji