bio-forum.pl

2014-07-26 Chełm Śląski - poznajemy Podłuże - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-07-26 Chełm Śląski - poznajemy Podłuże - część 3
12.mar.15 21:50
Piotr Grzegorzek

W trzeciej części w dalszym ciągu wędrujemy na południe wzdłuż brzegu Zalewu Dziećkowickiego. Teraz jest to odcinek oznaczony na mapie firmy Compass kolorem fioletowym.

Tym razem weszliśmy do lasu liściastego.

W jego runie było, jak mi się wydaje, sporo śmiałka pogiętego - Deschampsia flexuosa.

Następnie natrafiłem na płat z dominującą brzozą omszoną - Betula pubescens.

Potem zauważyłem, jak mi się wydaje, śmiałka darniowego - Dechampsia caespitosa.

Była tutaj także nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

Następnie zauważyłem kościenicę wodną - Myosoton aquaticum.

Teraz jestem w partii lasu z dominującą topolą osiką - Populus tremula.

Tutaj znajduje się brzeg wzmocniony betonowymi płytami.

W tej okolicy zwróciłem uwagę na topolę osikę - Populus tremula oraz owocujący mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

W drzewostanie pojawiła się też bardzo dziwna odmiana topoli kanadyjskiej - Populus x canadensis.

Nieco dalej roślinność zielną reprezentował nostrzyk biały - Melilotus albus.

I tak dotarliśmy do miejsca z którego wyraźnie zza łanu trzciny pospolitej - Phragmites australis wyłania się tafla zbiornika. Widoczny na horyzoncie komin znajduje się w Chełmku.

Dalej na tle sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris można dostrzec gorysza pagórkowatego - Peucedanum oreoselinum.

Barwnym akcentem był chaber - Centaurea. Gatunku nie oznaczę. Na pewno nie jest to chaber łąkowy - Centaurea jacea.

Inny barwny akcent to starzec jakubek - Senecio jacobaea.

Blisko brzegu zbiornika rosły jeszcze wierzby - Salix.

A na zakończenie tego odcinka kolejne zdjęcie nostrzyka białego - Melilotus albus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji