Jest 15 lipca. Zaczynamy od Lipowca. Dokładniej chodzi o widoki z wieży zamkowej, kiedy zerkamy na zachód. Na początku okazałe wzgórze. To Bukowica. W dole widoczne są zabudowania Wygiełzowa.
Kiedy spojrzymy bardziej w prawo widzimy pasmo wzgórz zwanych Grodziskami. Największe z nich to Grodzisko Wielkie. Na lewo znajduje się Grodzisko Małe. Zza Grodziska Wielkiego wyłania się fragment wzgórza Zbójnik.
Od teraz jesteśmy zdecydowanie w Chrzanowie. Jest 16 lipca. Na początku czynna fontanna w parku miejskim.
Kolejną serię zdjęć wykonałem na łące przy ulicy Oświęcimskiej. Oto samiec czerwończyka dukacika - Lycaena virgaureae.
23 lipca ponownie zaczynam w parku miejskim. Oto kwiaty tojeści rozesłanej - Lysimachia nummularia.
Później na kwiatach podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria uchwyciłem ciekawego chrząszcza. Właśnie się dowiedziałem że to Tomoxia bucephala.
I ponownie pobocze ulicy Oświęcimskiej. Oto kwiat mydlnicy lekarskiej - Saponaria officinalis.
Teraz jestem ponownie na tej samej łące co 16 lipca. Tym razem zwróciłem uwagę na półgłuchego szarańczaka. Odpowiednik ucha u tych owadów znajduje się na tylnych kończynach. On nie ma prawej tylnej nogi.
Następnie na kwiatostanie świerzbnicy polnej - Knautia arvensis zauważyłem lśniaka szmaragdka.
I kolejny motyw botaniczny. Oto owocostan ostrożnia polnego - Cirsium arvense.
Tak samo niewiele wiem o mszycach na ogonku liściowym topoli białej - Populus alba. Mszyce są wyraźnie pielęgnowane przez mrówki.