bio-forum.pl

2006-08-01 Płaza park, Pogorzyce parów.

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-08-01 Płaza park, Pogorzyce parów.
7.mar.15 21:58
Piotr Grzegorzek

Tego dnia pomagałem pewnej pani w oznaczaniu drzew w parku podworskim w Płazie. Na zakończenie pokazałem jej początek pewnego parowu w Pogorzycach. Miejsca akcji są oznaczone na mapie firmy Compass kółkami.

Park w Płazie to oczywiście niebieskie kółko. Tutaj na początku zwróciłem uwagę na świerk serbski - Picea omorika.

Jedną z jego szyszek trapił jakiś robal, o czym świadczyła wypływająca żywica.

Następnie zauważyłem ciekawie wybarwionego derenia białego - Cornus alba 'Gouchaultii'

Z kolei na trawnikach jest sporo głowienki pospolitej - Prunella vulgaris.

Do wnętrza parku prowadzi aleja jesionowa - Fraxinus excelsior. Tak ją postrzegają ci, którzy park opuszczają.

Następnie skupiłem się na tulipanowcu amerykańskim - Liriodendron tulipifera. W jego szyi korzeniowej usadowiła się lakownica spłaszczona - Ganoderma applanatum.

W drzewostanie parku zauważymy sporo grabu pospolitego - Carpinus betulus.

Są tutaj także cisy pospolite - Taxus baccata. To stosunkowo młody osobnik tego gatunku.

Kolejne ważne drzewo to jarząb brekinia - Sorbus torminalis.

Pewną osobliwością jest pstrolistna odmiana jesionu amerykańskiego - Fraxinus americana.

Teraz na chwilę podeszliśmy do ogrodzenia, skąd zerknęliśmy na skałkę triasową w Bolęcinie. Oczywiście taki obraz jest możliwy tylko dzięki zoom-owi.

W parku natomiast zauważyłem okazałą lipę węgierską - Tilia tomentosa.

A to już Pogorzyce i początek wąwozu przy ulicy Zielna. Znaczy się znajdujemy się w miejscu oznaczonym żółtym kółkiem. Tutaj nie będę się silił na komentarz. Niech obraz przemawia sam za siebie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji