To będą dwa bardzo krótkie fotoreportaże, które postanowiłem umieścić w jednym wątku. 24 lipca ponownie odwiedziłem Młoszową, aby jeszcze raz odwiedzić stanowisko gółki, jak się teraz okazało Gymnadenia densiflora. Aktualnie u nas to Gymnadenia conopsea (L.) R. Br. ssp. densiflora. Storczyk już przekwitł, więc go nie sfotografowałem. Tego dnia zacząłem od centurii pospolitej - Centaurium erythraea
A to ten sam gatunek motyla, uchwycony w innym świetle, siedzący na koszyczku starca jakubka - Senecio jacobaea.
W trzy dni później w czwartkowe popołudnie odwiedziłem Libiąż. Na początku kapliczka przy ulicy Działkowej.
Następnie poszliśmy w pola w rejonie wzgórza Moczydłka. Tak stąd wygląda zwarta zabudowa miasta. Wysokie bloki to osiedle Flagówka. Z prawej strony wyłania się wysoki szyb kopalni Janina.
A to już pobocze ulicy Spokojna, gdzie w wykopach pokazał się taki toczeniec z wapieni falistych triasu.
Po minięciu tego folwarku zerkamy na las przy stokach wzgórza Grodzisko. Przylegają do niego pozostałości szklarni.