bio-forum.pl

2006-07 Balin Mały - dwa dni w Nowym Mieście

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-07 Balin Mały - dwa dni w Nowym Mieście
6.mar.15 18:37
Piotr Grzegorzek

Swego czasu pojawiła się idea, że na gruntach Balina Małego, na obszarze zajmującym znikomy fragment miasta i gminy powstanie drugi Chrzanów, czyli miasto na 50 tysięcy mieszkańców z pełną infrastrukturą. Na szczęście do tego nie doszło, ale penetrując te tereny na tę okoliczność zgromadziłem spory materiał zdjęciowy. Oto mapa pokazująca miejsca obecnej dokumentacji.

Pierwsze zdjęcia wykonałem 3 lipca. Zaczynamy z prawej strony mapy, gdzie zielonym kółkiem oznaczyłem wzgórze Kielich. Wówczas był to kielich pełen śmieci.

Ponadto spotkałem tutaj szałwię okręgową - Salvia verticillata.

Kolejne dwa zdjęcia wykonałem w miejscu oznaczonym żółtym kółkiem. To polne przedłużenie ulicy Urocza na południe od wzgórza Wianek. Tutaj było po prostu kartoflisko.

Znacznie więcej zdjęć wykonałem 4 lipca. Zaczynamy od przepustu pod autostradą, gdzie umieściłem kółko barwy łososiowej. To widok ogólny na odłogowane pola uprawne.

Drugie ujęcie wykonałem nieco dalej, w miejscu oznaczonym czerwonym kółkiem.

W tej okolicy w kwiatostanie świerzbnicy polnej - Knautia arvensis rozmnażały się zielonkawe chrząszcze.

Poza tym zauważyłem tutaj kraśnika pięcioplamka.

Jestem już we wnętrzu uroczyska Sośnica. To okolica oznaczona jasnoniebieskim kółkiem. Tutaj znajdują się liczne warpie a w nich instalacje z kategorii budują, remontują, urządzają.

Następnie odbiłem w bok do miejsca oznaczonego ciemnoniebieskim kółkiem. Tutaj zauważyłem pokryte rosą pajęczyny.

Teraz bardzo szybko, ponieważ poruszałem się rowerem przemknąłem na północ od polnego przedłużenia ulicy Myśliwska. Tutaj w miejscu oznaczonym ciemnofioletowym kółkiem sfotografowałem takie koła.

Tutaj też na liściu lipy drobnolistnej - Tilia cordata przyłapałem szpeciela lipowca.

Nieco powyżej tego miejsca, tam gdzie fioletowe kółko jest jaśniejsze mamy inną instalację z kategorii budują, remontują urządzają.

A że nie samymi śmieciami człowiek żyje pozwoliłem sobie ponadto udokumentować stanowisko koniczyny pogiętej - Trifolium medium.

Następnie powróciłem do polnego przedłużenia ulicy Myśliwska. Tutaj w miejscu oznaczonym oliwkowym kółkiem udokumentowałem "Pożegnanie z zamrażarką".

Było tam też trochę gruzu.

W miejscu oznaczonym czarnym kółkiem istotnej różnicy nie było.

Całość ozdabiała dziewanna firletkowa - Verbascum lychnitis.

od paź.2013

2. 2006-07 Balin Mały - dwa dni w Nowym Mieście

Zielony chrząszcz to Cryptocephalus sp. z rodziny Chrysomelidae, a pajęczyna wygląda na zrobioną przez pająka z rodziny z Agelenidae.

Pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji