bio-forum.pl

Co to za kwiatek PARASOL ???

bez logowania - można przeglądać

od lip.2006

1. Co to za kwiatek PARASOL ???
28.sty.07 19:20
Alek "alek13"
f

Mam w domu dziwnego kwiatka. W lecie wygląda jak parasol a teraz mi zakwitł. Czy ktoś wie jak się on nazywa i jeszcze coś o nim? Pozdrawiam :)

od lip.2006

2. Co to za kwiatek PARASOL ???
28.sty.07 19:23
Alek "alek13"
y

od lip.2006

3. Co to za kwiatek PARASOL ???
28.sty.07 19:25
Alek "alek13"

Aha ten kwiatek szczególnie ten,, pręcik'' bardzo śmierdzi. grzybami :)

od lis.2006

4. Co to za kwiatek PARASOL ???

Jest to jedna z odmian Arum. Ja mam Arum dracunculus i mój akurat ma zapach krowskiego łajna, ale wygląda pięknie. Słyszałem też nazwę Dziwadło. Staram się zawsze aby kwitł w czasie wiosennym na dworze.

od lip.2006

5. Co to za kwiatek PARASOL ???
30.sty.07 18:40
Alek "alek13"

Nie to chyba nie jest arum. Patrzyłem na zdjęcia arum w internecie i te rośliny są zupełnie inne od mojej :) Moja ma inne liście i budowe. Ma grubą cętkowaną łodyge i rozłożystą korone podobną do parasola. Liście małe i jasno zielone i raczej nie podobne do tych wszyskich arum, które oglądałem.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Co to za kwiatek PARASOL ???
30.sty.07 19:15
Anna Kustra ("anewkus")

Jest to amorphophallus konjac, zwany dziwidłem. Sama

mam tej rośliny trzy cebulki.

(wiadomość edytowana przez anewkus 30. stycznia. 2007)

od lip.2006

7. Co to za kwiatek PARASOL ???
30.sty.07 19:50
Alek "alek13"

A jak wy go próbujecie pobudzic do kwitnienia bo mi tak pierwszy raz zakwitł w ciągu 6 lat.

od lis.2006

8. Co to za kwiatek PARASOL ???

Przepraszam za wprowadzenie w błąd nie jest to Arum lecz Amorphophallus jak pisze Ania i roślina ta kwitnie właśnie teraz w zimie a latem jego ozdobą są liście i żeby zakwitł cebula musi mieć odpowiednią wielkość.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji