bio-forum.pl

Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
28.sty.07 17:57
Adam Uszko ("mourad")

Jak wyczytałem jest to najwiekszy owoc cytrusowy pochodzący z Azji.

Dziś skonsumowałem ten owoc przypominający smakiem grejpfrut, ale jest mniej gorzki.

Pestki jakie pozyskałem z tego dorodnego owocu postanowiłem dać do kryształu wodnego oraz całość postawić na kaloryferze :)

Zobaczymy czy coś z tego wyrośnie.

A może ktoś ma już jakieś doświadczenia z Pomelo??

od lip.2006

2. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
29.sty.07 20:42
Ola M "hola"

cześć!

A czy to czasem nie jest po prostu grapefruit? Pomelo w języku hiszpańskim oznacza właśnie ten owoc.

Pozdrawiam

3. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
30.sty.07 15:48
Adam Uszko ("mourad")

Witaj.

Faktycznie w jezyku hiszpańskim grejpfrut to pomelo ale akurat w tym przypadku nazwa pomelo jest chyba zapożyczona z angielskiego.

Jak można dowiedzieć się w encyklopedi to faktycznie jest uważany za pierwotną formę grejpfruta. Coś w tym jest, w każdym razie jest to największy owoc cytrusowy na świecie. Pozdrawiam :)

od wrz.2006

4. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Dla zainteresowanych zamieszczam zdjęcia pamelo, można porównać z grejpfrutem

5. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
20.cze.07 20:22
Łukasz Kowalczyk ("kocor1982")

ja wsadziłem pestkę tego owocu do ziemi. Z tego co słyszałem to jest jakaś krzyżówka pomarańcza z grejpfrutem ale nie wiem ile w tym prawdy. Po 3 latach mam drzewko ok 30 cm. Podobno jak nie zakwitnie w ciągu 6 lat to już nie zakwitnie wcale. na razie czekam :)

od lis.2005

6. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
20.cze.07 20:58
Marek Ciszewski "grant"

Masz rację Łukasz - cytrusy uczą cierpliwości. Sam tego doświadczam od wielu lat, bo lubią być czasami kapryśne... ale potrafią się stokrotnie odwdzięczać!!!

od mar.2008

7. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Jeśli chodzi o pamelo to mi wykiełkowało porównałem łodygę pamelo i cytryny i pamelo miała średnicę dwa razy dłuższą!!!

od sty.2009

8. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Witam.

Kupiłem dzisiaj takie duże pomelo, bardzo smaczne, ale te pestki są strasznie male i nie wiem czy takie maleństwa można próbować wsadzać je do ziemi czy czy trzeba je jakoś specjalnie przygotować a może coś z moim pomelo jest nie tak?? W porównaniu z mandarynka to prawie pestek nie ma

Dziękuje.

(wypowiedź edytowana przez proba1 06. stycznia. 2009)

(wypowiedź edytowana przez proba1 06. stycznia. 2009)

od lis.2007

9. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Witam :) Jeśli masz małe pestki to znaczy że są nie rozwinięte... muszą być sporawe wtedy znaczy że są dobre :) wysiałem niedawno pomelo i oto wynik:

I zapomniałem dodać że pestki mają pomelo pochodzenia chińskiego, bo te izraelskie zwykle nie mają :)

od sty.2009

10. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
16.sty.09 12:48
Piotr Szanajca "proba1"

Ile czasu minęło od wysiania?

od lis.2007

11. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Pierwsze korzenie jakoś po tygodniu zauważyłem, a liścienie po około 12 dniach a teraz będą miały półtora miesiąca :)

od mar.2007

12. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
31.sty.09 10:46
Radek "radi_EwYZ"

Jako pierwszy na forum chciałbym się pochwalić pompelą. Dostałem ją 26. 01. 09 od znajomego mamy, któremu się hodowla krótko mówiąc znudziła. Była w zaniedbanym stanie (tarczniki, ogromne przędziorki), lecz po dwóch godzinach czyszczenia wszystko było już w porządku. Roślinka w tamtym roku miała dwa potężne owoce. Jeden był trzy razy wiekszy od cytryny skierniewickiej, a drugi dwa razy większy. Czekam na wasze opinie i porady.

od gru.2009

13. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
20.gru.09 21:06
weronika koko "wera675"

ile czeba czekac żeby takie pamelo wyrosło

od lis.2009

14. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia

Chodzi ci o krzak czy siewke?

od lis.2005

15. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
21.gru.09 11:27
Marek Ciszewski "grant"

Jeśli chodzi o siewkę, to 2 posty wyżej Paweł już wyjaśnił, więc w tym przedmiocie pytanie jest zupełnie zbędne...

od gru.2009

16. Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia
21.gru.09 18:41
weronika koko "wera675"

no fakt nie załuważyłam że paweł to napisał

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji