bio-forum.pl

Russula densifolia

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #4↓4
GRej277377

od paź.2007

1. Russula densifolia
1
2

14. 08. 2014 liściasta kępa nad Widawką - osiki, leszczyny, w "zasięgu" jeszcze brzozy i olchy.

3

1a

4

1b po 10 minutach

5

2a

6

2b po 3 minutach

2c po 10 minutach

7

..

Po godzinie owocniki sczerniały na cięciach...

od lis.2008

2. Russula densifolia
6.mar.15 11:59
ala mikołaj "wink"

może być, podobna jest R. acrifolia, nie widziałam żadnej z nich

od lis.2008

3. Russula densifolia
6.mar.15 20:17
ala mikołaj "wink"

a tak w ogóle, to przecież możesz sprawdzić :)

wystarczy ułamek milimetra dobrze wypreparowanej skórki, dobrze oczyszczonej z miąższu i voila, różnice mikro są na tyle duże, że nie będzie wątpliwości, mianowicie włoski u R. densifolia są szerokie i pękate (x 5-18 um), a u R. acrifolia są wąskie, cylindryczne (x 3-5 um), dermatocystydy u obu mają podobne szerokości

od lis.2008

4. Russula densifolia
2.lut.16 15:58
ala mikołaj "wink"

No, piękna Russula densifolia :)

Zazdroszczę Wam tych gołąbków (ale tak po cichu), chyba bardziej cieszę się, że mogę susz pooglądać: D

Blaszka - cystydy w większości zakończone małą główką, w SV zmiany raczej słabe, więc zdjęć nie robiłam

Skórka - włoski obszerne, septowane, dcy węższe, na szczycie zazwyczaj z małą główką lub rozdwojonym wyrostkiem (dla uważnych do wypatrzenia na poniższych zdjęciach) :)

z SV raczej bez zmian, więc nie dokumentowałam

Z zarodnikami nie było łatwo, gołąbki słabo wysypały, więc zeskrobany materiał był wątpliwej jakości, pozostało płukanie kawałków blaszki, co wiąże się z małą ilością zarodników w preparacie. Jest to co jest i musi wystarczyć.

(6. 5) 7. 1 - 8. 3 (9) x (5. 9) 6 - 7 (7. 3) µm

Q = (1. 1) 1. 13 - 1. 2; N = 34

Me = 7. 7 x 6. 5 µm; Qe = 1. 2

Ornamentacja:

0. 3 - 0. 4 µm

N = 23

Me = 0. 4 µm

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji