bio-forum.pl

2015-01-17 Jaworzno - operacja ponor - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-01-17 Jaworzno - operacja ponor - część 3
16.lut.15 17:08
Piotr Grzegorzek

W trzeciej części naszego serialu opuszczamy okolicę ponoru. Na początku będzie to bór w okolicy linii kolejowej w osi trasy oznaczonej kolorem fioletowym.

Ta droga może być wkrótce bytem historycznym, biorąc pod uwagę program przystosowania tej linii do dużych prędkości.

Las jest czymś w rodzaju boru mieszanego z dużą domieszką starych brzóz brodawkowatych - Betula pendula.

Szliśmy w tę okolicę po to, aby udokumentować to stanowisko skrzypu zimowego - Equisetum hyemale.

Oto zbliżenie tej rośliny.

Idziemy dalej w kierunku kolejnego skupiska tego skrzypu - Equisetum.

W kolejnym miejscu ten skrzyp - Equisetum sprawia wrażenie trawy w runie leśnym.

Ciekawe, czy istnieje formalnie zbiorowisko roślinne, w którym skrzyp zimowy - Equisetum hyemale jest głównym bohaterem.

W tym momencie stwierdziłem, że o wiele lepiej ta roślina wyglądała by na białym tle. A, że było to w tamtym momencie niemożliwe parafrazując Bieńkowską powiedziałem - Sorry, taką mamy zimę. Jak wiadomo teraz zima odpowiedziała pozytywnie na wyrażone względem niej życzenie.

Następnie zauważyłem, że tutejszym drzewostanie w dużej ilości występuje topola osika - Populus tremula.

Tutaj mamy resztki śniegu.

Następnie bardzo szybko przemieściliśmy się na teren zwany Pola Mostki. Na mapie z początku wątku ta okolica jest oznaczona fioletową plamą. Oto widok z miejsca postoju w kierunku zabudowań Ciężkowic.

Tutaj znajduje się spore skupisko pomnikowych dębów szypułkowych - Quercus robur.

A poza tym jest tutaj tarczownica bruzdkowana - Parmelia sulcata.

Drzewa w stanie bezlistnym ujawniają swą bardzo pokrętną naturę.

Z roślin w stanie zejściowym znajdujemy nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.

Było też coś zielonego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji