bio-forum.pl

Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

bez logowania - można przeglądać
GRej256779

od gru.2003

1. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Może to jakieś pasożyty? 12/02/2015 TPK Gdańsk Droga Nadleśniczych

(wypowiedź edytowana przez mirki2 13. lutego. 2015)

od maj.2003

2. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami
14.lut.15 07:44
Anna Kujawa "AniaK"

bardzo możliwe, że to Heteromycophaga glandulosae

pasożyt kisielnic

Chętnie obejrzę.

od wrz.2006

3. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

ale super, Heteromycophaga glandulosae? bardzo poproszę o wysyłkę: D

od wrz.2006

4. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

o, już za późno :)

od maj.2003

5. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami
14.lut.15 07:59
Anna Kujawa "AniaK"

A nie, nie, jak jesteś zainteresowany, to bardzo proszę.

Ja sobie obejrzę "zaś kiedy indziej":-)

od wrz.2004

6. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Jeśli masz jeszcze kawałeczek to ja też bym chciał

od gru.2003

7. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

ooo widzę, że muszę wyruszyć w teren :)

od wrz.2004

8. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Mirki - tak jak dasz radę to spróbuj zebrać ładną próbkę, to jest rzeczywiście Heteromycophaga glandulosae (konidialny podstawczak!) o nieustalonej pozycji filogenetycznej (przy pomocy świeżych okazów może dałoby się go zsekwencjonować).

od wrz.2006

9. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

gdyby się nie dało zebrać więcej to ja zrezygnuję z próbki skoro jest szansa na sekwencjonowanie, to by było znacznie ciekawsze: D

od gru.2003

10. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Zbiorę wszystko co znajdę i rozdzielę. Wszyscy chcą żywe okazy z kawałkiem drewna?

od maj.2003

11. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami
14.lut.15 21:30
Anna Kujawa "AniaK"

ja suche

od wrz.2004

12. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

ja też suche, Jakubie jak Mirki nie zbierze nic nowego to się dogadamy emailowo:-)

od wrz.2004

13. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

czyli na razie okaz niech idzie do Jakuba

od gru.2003

14. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

zebrałem trzy działki:-)

od gru.2003

15. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Heteromycophaga glandulosae został opisany w 1997 roku przez brytyjskiego mykologa. Na razie znany jest z Wielkiej Brytanii i Niemiec, w Polsce do tej pory nie był notowany?

od wrz.2005

16. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

AK mam nadzieję że się swoją podzielisz: D

od maj.2003

17. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami
19.lut.15 08:42
Anna Kujawa "AniaK"

Chyba nie notowany.

Może MWR przygotujesz od razu 4 działki:-)))

A.

od gru.2003

18. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Spróbuję z 3 zrobić 4 a przy okazji jak naprawią mi grzybowoza podjadę do tych dębów i poszukam więcej. Teraz występują też kisielnice wierzbowe, może na nich uda się znaleźć pasożyta?

od wrz.2004

19. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Proszę o możliwie dużą działkę (np. taki owocnik jak na pierwszym zdjęciu) i jeśli to możliwe taką na której owocniki są młode (białawe) - te do sekwencjonowania - oraz starsze (jak na zdjęciu powyżej)

Tak w Polsce nie notowany

od maj.2009

20. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Takie małe "g..." a takie "branie"... ach jak ja lubię takie wątki:-)))

a jak u mnie poprawi się pogoda to przejrzę pod lupą wszystkie kisielnice w PK:-)))

- jak na razie "zmarzlina" powoli poddaje się temperaturze:-)

od wrz.2004

21. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Przeglądaj tylko Exidia truncata (= E. glandulosa) bo on rośnie tylko na tym gatunku

od gru.2003

22. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Znalazłem jeszcze dwie kisielnice z pasożytami :)

od sty.2007

23. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Szczęśliwi, co mogą łazić w terenie.....:-)

od lis.2008

24. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami
19.lut.15 17:57
ala mikołaj "wink"

Mirki tak ma od lat (na szczęście) i niech tak trzyma :)

i oby tylko chętnych 'sprawdzaczy' nie zabrakło, no i oczywiście chwała im za wszystkie potwierdzone w mniejszych lub większych bólach gatunki

od gru.2003

25. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Trzeba go nazwać, może glutek kisielnicowy? Co na to komisja d/s nazw polskich grzybów przy PTMyk:-)

Heteromycophaga glandulosae P. Roberts nie posiada polskiej nazwy. Należy do groma­dy podstawczaków Basidiomycota, podgromady Agaricomycotina, klasy Tremellomycetes. Został stwierdzony w Wielkiej Brytanii w hrabstwach South Devon, Dorset, Surrey, Hert­fordshire i West Sussex (Roberts 1997). Poza tym odnotowano go w Niemczech (Krause i in. 2013) oraz Hiszpanii (Marcote & Costa Lago 2013).

Jest obligatoryjnym pasożytem kisielnicy trzoneczkowej Exidia glandulosa. Owocniki w formie małych białych "galasów", do około 2 mm średnicy, tworzą się na powierzchni owoc­nika żywiciela.

W Polsce dotąd był nieznany. Pierwsze stanowisko stwierdzono w leśnictwie Sopot (nadleśnictwo Gdańsk, Trójmiejski Park Krajobrazowy, ATPOL CA-89 (leg. M. Wantoch-Rekowski, 12. 02. 2015, det. A. Kujawa).

od mar.2010

26. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Różnopłciowy grzybojadek gruczołowy będzie chyba lepiej:-D:-)

od wrz.2004

27. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Różnopłciowy nie będzie lepiej - bo to gatunek asexualny, a przedrostek Hetero wynika stąd że grzyb ten uważany był (gdy go opisywano) za przedstawiciela Heterobasidiomycetes - taksonu który obecnie nie istnieje.

od mar.2010

28. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Marcinie, mam nadzieję, że mój żarcik został przez Ciebie odczytany, przez innych też:-)? Ja o grzybach nie wiem nic, choć je kocham całym sercem, o łacinie niewiele, ale, jako językoznawcy, skojarzyło mi się "śmiesznie";-). Chcę bardzo pogratulować Mirkowi znaleziska i jestem cała w oczekiwaniu na wyniki waszych badań, bo to chyba super rzecz znaleźć grzyba nie notowanego w Polsce:-) Uczę się od was sporo, choć narzędzi nieco brak, z powodu braków w wykształceniu i już aż boję się pytać, czemu Heterobasidiomycetes już nie istnieje?;-) Wiem, wiem, zlikwidowali za karę, z powodu nazwy:-D

Mirek, czy te "galasy" mają naprawdę po 2 mm średnicy? To jak ty je zauważyłeś? Oglądasz wszystkie kisielnice z lupką? Ja dziś, przez ciebie, wzięłam do lasu okulary:-) ale i tak nie wypatrzyłam niczego na kisielnicach:- (

od wrz.2004

29. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Homobasidiomycetes też już nie istnieją (a był taki takson):-)

Heterobasidiomycetes to była sztuczna grupa morfologiczna, która po badaniach molekularnych "rozsypała" się na różne, nie spokrewnione ze sobą taksony.

od mar.2010

30. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

I bardzo dobrze, ze nie istnieją ani jedne, ani drugie, bo baaaardzo miały niepoprawne politycznie nazwy;-)

od wrz.2004

31. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

nazwy zniknęły mniej więcej pod koniec 20-tego wieku - co świadczy że mikolodzy już 15 lat temu przewidzieli że mogą być niestosowne

od mar.2010

32. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

I tak trzymać, to może kolejne rządy znajdą dotacje na badania grzybów, tych poprawnych, oczywiście;-)

od mar.2010

33. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Marcin, przepraszam, że truję, ale czy mógłbyś, w wolnej chwili, nic pilnego, oczywiście, wyjaśnić mi (laikowi, albo niedoukowi, jak kto woli) co znaczy, ciąg dla mnie niezrozumiałych (mimo przeszukania Wiki i Googla) stwierdzeń, że "to jest konidialny podstawczak, o nieustalonej pozycji filogenetycznej, i co to znaczy, że przy pomocy świeżych owocników dałoby się go sekwencjonować? Czyli ustalić jego pozycję (?) filogenetyczną? Czym to się robi? Ja się domyślam, ale nie wiem, czy się słusznie domyślam. Poproszę o krótki brief. Dziękuję z góry.

od wrz.2004

34. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Konidialny podstawczak - tzn. że jest to podstawczak, ale nie wytwarzający stadium doskonałego (sexualnego, teleomorfy) posiadającego podstawki z zarodnikami podstawkowymi, tylko wytwarza stadium niedoskonałe (asexualne, anamorfę) z konidioforami na których tworzą się konidia.

Stadia konidialne występują powszechnie u workowców, a rzadziej u podstawczaków.

Skąd wiadomo że Heteromycophaga glandulosae to podstawczak? - bo wytwarza sprzążki na strzępkach, a sprzążki występują tylko u podstawczaków.

Nieustalona pozycja filogenetyczna Heteromycophaga glandulosae - tzn. nie wiadomo z którą grupą podstawczaków (lub z którym rodzajem podstawczaków) jest ten gatunek spokrewniony. Ustalenie tego jest możliwe poprzez (1) analizę cech ultrastrukturalnych wykonaną w mikroskopie transmisyjnym, lub (2) przez analizę cech molekularnych poprzez sekwencjonowanie fragmentu DNA (np. ITS, LSU, etc) i porównanie sekwencji z sekwencjami DNA innych grzybów (sekwencji porównawczych jest mnóstwo).

Świeże owocniki - bo najłatwiej wyizolować DNA ze świeżych owocników, znacznie gorzej z materiałów zielnikowych.

Grzyb ten, w przeciwieństwie do tego co podaje Index Fungorum, moim zdaniem nie należy do Tremellomycetes ani w ogóle do Agaricomycotina.

od mar.2010

35. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Dzięki za baaaardzo wyczerpującą informację. Teraz to dopiero będę miała czego szukać po Internecie, żeby wszystko zrozumieć:-D, ale to lubię najbardziej:-) Dziękuję raz jeszcze. Jeśli uda się się go "rozpracować' to mam nadzieję, że się podzielicie wynikami na forum?:-)

od gru.2003

36. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Może ja wszystkie suche zebrane okazy wyślę do Marcina P. a potem Marcin rozdziałkuje je reszcie zainteresowanym. Myślę, że stanowisko będzie trwałe i jeszcze w tym roku coś znajdę. Ok?

od mar.2010

37. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Mirki, no i jako zaprawiony "terenowiec" może byś odpowiedział, jak zauważyłeś te grzybuski, skoro takie małe? Co cię w tych, skądinąd, pospolitych kisielnicach zainteresowało, że obejrzałeś dokładniej? No zdradź trochę technik warsztatowych:-) Bo nie powiesz chyba, że się wybrałeś na poszukiwanie Heteromycophaga glandulosae?:-D

od gru.2003

38. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Jak zwykle był to przypadek, jak choćby ostatnie spotkanie z rozetką wierzbową. Pojechałem tylko zostawić auto u blacharza. Warsztat na "zadupiu"-znaczy urokliwy zakątek Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego. Lasy, jeziora, torfowiska. Wracając pieszo do drogi głównej wlazłem w jedno z tych urokliwych torfowisk i...

a kisielnice rzuciły mi się w oczy tymi "galasami"-myślałem, że to jakieś odrosty młodych owocników. Szkiełko mam w kieszeni, obejrzałem i... musi to być jakiś pasożyt. Największe miały 5 mm. Poza tym Darek K. zaraził mnie podnoszeniem wszelakich gałęzi, patyków o oglądaniem ich ze wszystkich stron :)

Przy tych kisielnicach było też to:

a te małe grzybki zauważyłem dopiero na monitorze kompa :)

od mar.2010

39. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Co to jest? Na pierwszym zdjęciu? Na drugim grzyby. Pimpek nam podpowie jakie, prawda, Piotrze?:-)))

od mar.2010

40. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Zapomniałam podziękować za info, bo się zainteresowałam zdjęciami. No wiem, zawsze tak jest, że ważne rzeczy dzieją się przez przypadek, a tak prawdę mówiąc, to nie ma przypadków, bo gdybyś nie łaził po torfowiskach..... itd;-)

od gru.2003

41. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

Jaja jakiegoś owada i Mollisia cinerea

od lip.2004

42. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

"... Darek K. zaraził mnie podnoszeniem wszelakich gałęzi, patyków o oglądaniem ich ze wszystkich stron :)..."

Można powiedzieć, że to jest podstawa i nie ma co się spieszyć w tych oględzinach, choć nie zawsze czasowo się tak da;- (

od maj.2009

43. Kisielnica trzoneczkowa z wypryskami

A ja już nieraz przekonałem się, że im mniej się kilometrów "nabije" tym więcej ciekawych znalezisk.

- czym to potwierdzam opinię Bogdana aby sie nie śpieszyć:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji