To sa orzechy prazone i solone na dodatek... to tak jakbys sprobowal orzeszki ziemne z puszki sadzic :)
A można gdzieś kupić takie orzechy nie prażone i nie solone?
Filipie!
Kupiłeś w końcu drzewko pistacjowe?
Miesiąc temu natrafiłam na tę śliczną roślinkę w ogrodzie, który często odwiedzam. Oczywiście nie mogłam się oprzeć zakupowi. Rośnie sobie ślicznie i wypuszcza nowe listki.
Miałabym też pytanie do wszystkich forumowiczów, a w szczególności do Alberta, który jest biegły w tych sprawach, mianowicie, który z nawozów posiadanych przeze mnie byłby najlepszy dla tej roślinki: NPK 4+5+6, NPK 7+3+6, NPK 12+8+12?
Na razie jej jeszcze nie nawoziłam, tylko podlewam metodą przez podsiąkanie (do podstawka)
Pozdrawiam
Gratuluję pięknej sadzonki. W jakiej miejscowości ją kupiłaś? Też chętnie bym sobie taką sprawił, ale jeszcze nigdy nie widziałem pistacjii w sprzedaży.
Pozdrawiam!!
Niestety, nie kupiłam jej w Polsce. A próbowałeś szukać w internecie (wpisz w wyszukiwarce: pistacja sadzonki)?
Witam wszystkich. pistacje sadzonki są na www.oleander.pl.Olu[oleander.pl.Olu] ja mam 2 letnia pistacje z nasiona i nawoze ja nawozem w paleczkch długo działających jak na razie sie sprawdza. pozdrawiam
Andrzeju: a możesz podać NPK nawozu?
Witaj Olu. oczywiście NPK 10: 5: 6 jedna dawka jest na dwa miesiące ale ja stosuje co miesiąc i jest ok więc nic nie zmieniam. pozdrawiam
Aha, widzę, że nawóz, którego używasz ma dużo azotu, podobnie jak jeden z tych, które ja posiadam. Jednak zawiera również dużo potasu i jest to nawóz do cytrusów. Nie wiem, czy pistację można "traktować" jak cytrusy?
Witaj. Pistacja jest uprawiana w Basenie Morza Środziemnego więc klimat cytrusow a z tego co wiem w chłodniejszych rejonach upraw zrzuca liście na zimę. Jeżeli chodzi o podlewanie to staram sie żeby ziemia była caly czas wilgotna a zima ograniczam. zraszam raz dziennie rano a zima raz na tydzień. Nawoz używam od tej wiosny i jak na razie nic sie nie dzieje a nawet dostała niezlego kopa :) i rosnie jak nakręcona! pozdrawiam
a jak dlugo trzeba czekac na orzeszki? :)
Witaj Adam. trudno określić jak długo będziesz czekał za owocami może to być około 15 lat krócej lub dłużej no i czy wogule zaowocuje. powodzenia