bio-forum.pl

Pistacja

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Pistacja

Czy z orzechów pistacjowych kupionych w sklepie można wychodować roślinę?

od lis.2004

2. Pistacja
24.sty.07 13:50
Ewa Kowalewska "kayenn"

To sa orzechy prazone i solone na dodatek... to tak jakbys sprobowal orzeszki ziemne z puszki sadzic :)

od sty.2007

3. Pistacja

A można gdzieś kupić takie orzechy nie prażone i nie solone?

od lip.2006

4. Pistacja
18.wrz.07 13:14
Ola M "hola"
PISTACJA

Filipie!

Kupiłeś w końcu drzewko pistacjowe?

Miesiąc temu natrafiłam na tę śliczną roślinkę w ogrodzie, który często odwiedzam. Oczywiście nie mogłam się oprzeć zakupowi. Rośnie sobie ślicznie i wypuszcza nowe listki.

Miałabym też pytanie do wszystkich forumowiczów, a w szczególności do Alberta, który jest biegły w tych sprawach, mianowicie, który z nawozów posiadanych przeze mnie byłby najlepszy dla tej roślinki: NPK 4+5+6, NPK 7+3+6, NPK 12+8+12?

Na razie jej jeszcze nie nawoziłam, tylko podlewam metodą przez podsiąkanie (do podstawka)

Pozdrawiam

od lis.2006

5. Pistacja

Gratuluję pięknej sadzonki. W jakiej miejscowości ją kupiłaś? Też chętnie bym sobie taką sprawił, ale jeszcze nigdy nie widziałem pistacjii w sprzedaży.

Pozdrawiam!!

od lip.2006

6. Pistacja
18.wrz.07 14:44
Ola M "hola"

Niestety, nie kupiłam jej w Polsce. A próbowałeś szukać w internecie (wpisz w wyszukiwarce: pistacja sadzonki)?

od wrz.2007

Witam wszystkich. pistacje sadzonki są na www.oleander.pl.Olu[oleander.pl.Olu] ja mam 2 letnia pistacje z nasiona i nawoze ja nawozem w paleczkch długo działających jak na razie sie sprawdza. pozdrawiam

od lip.2006

8. Pistacja
22.wrz.07 13:17
Ola M "hola"

Andrzeju: a możesz podać NPK nawozu?

od wrz.2007

Witaj Olu. oczywiście NPK 10: 5: 6 jedna dawka jest na dwa miesiące ale ja stosuje co miesiąc i jest ok więc nic nie zmieniam. pozdrawiam

od lip.2006

10. Pistacja
23.wrz.07 20:38
Ola M "hola"

Aha, widzę, że nawóz, którego używasz ma dużo azotu, podobnie jak jeden z tych, które ja posiadam. Jednak zawiera również dużo potasu i jest to nawóz do cytrusów. Nie wiem, czy pistację można "traktować" jak cytrusy?

od wrz.2007

Witaj. Pistacja jest uprawiana w Basenie Morza Środziemnego więc klimat cytrusow a z tego co wiem w chłodniejszych rejonach upraw zrzuca liście na zimę. Jeżeli chodzi o podlewanie to staram sie żeby ziemia była caly czas wilgotna a zima ograniczam. zraszam raz dziennie rano a zima raz na tydzień. Nawoz używam od tej wiosny i jak na razie nic sie nie dzieje a nawet dostała niezlego kopa :) i rosnie jak nakręcona! pozdrawiam

od lis.2007

12. Pistacja

a jak dlugo trzeba czekac na orzeszki? :)

od wrz.2007

Witaj Adam. trudno określić jak długo będziesz czekał za owocami może to być około 15 lat krócej lub dłużej no i czy wogule zaowocuje. powodzenia

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji