bio-forum.pl

2006-07-17 Chrzanów - skrajem Kotliny Chrzanowskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-07-17 Chrzanów - skrajem Kotliny Chrzanowskiej
8.lut.15 00:19
Piotr Grzegorzek

To był jeden z wielu organizowanych tego roku przez Muzeum w Chrzanowie spacerów. Ten razem celem był początkowy odcinek przyrodniczej ścieżki dydaktycznej. Trasa tylko częściowo porywała się z nią, ponieważ zasadniczym celem było zobaczenie największego, znanego mi na on czas skupiska mieczyka dachówkowatego - Gladiolus imbricatus. Tak to wygląda na mapie firmy Compass. Plany zdjęciowe oznaczyłem niebieskimi kółkami.

Zaczynamy przy polnym przedłużeniu ulicy Partyzantów. Tutaj na kwiatach barszczu zwyczajnego - Heracleum sphondylium zauważyłem osę rudawą.

Potem zwróciłem uwagę na dwie inne osy, ale teraz odnoszę wrażenie, że to muchówki z rodzaju Temnosoma.

Teraz weszliśmy na trasę przyrodniczej ścieżki dydaktycznej, biegnącej tutaj w osi byłej linii kolejowej. To okolica przystanku numer 1. Tutaj zwróciłem uwagę na kwitnienie nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis. Ponieważ jest to polska mimoza, chociaż z Ameryki, dlatego mogliśmy skonstatować, że właśnie zaczęła się jesień.

Nieco dalej od tego miejsca, na trawersie ogrodu działkowego zauważyłem kwitnącego wiesiołka czerwonokielichowego - Oenothera glazioviana.

Potem bardzo szybko przemknęliśmy do lasu znajdującego się na trawersie ulicy Spacerowa. Tutaj zauważyłem sosnę zwyczajną - Pinus sylvestris z pamiątką po ataku jakiegoś szkodnika.

W runie, tej partii boru dominuje turzyca drżączkowata - Carex brizoides.

Jest tam także sporo skrzypu leśnego - Equisetum sylvaticum.

Stanąwszy bliżej leśnego przedłużenia ulicy Ligęzów sfotografowałem przydrożny rów.

Las w tej okolicy przypomina bór mieszany, ale jest on przebudowywany w kierunku lasu liściastego.

Potem znowu pomknęliśmy przed siebie. Teraz na zdjęciach znajdują się fragmenty boru w rejonie szóstego przystanku przyrodniczej ścieżki dydaktycznej. Tutaj w runie lasu pojawia się sporo trzciny pospolitej - Phragmites australis.

Przy drodze prowadzącej do łąki z mieczykami bór jest luźniejszy, Tutaj bardzo malowniczo wyglądają młode świerki pospolite - Picea abies.

I tak dotarliśmy do piątego planu zdjęciowego. Niestety okazało się, że ciut ciut się spóźniliśmy. Większość mieczyków dachówkowatych - Gladiolus imbricatus przekwitła.

Jednakże sam widok łąki też był interesujący.

W tym tłumie udało się znaleźć goryczkę wąskolistną - Gentiana pneumonanthe.

Idąc ku jej północnemu krańcowi natrafiliśmy na płat z dominującą bukwicą lekarską - Betonica officinalis.

Na skraju łąki i lasu znaleźliśmy kokoryczkę okółkową - Polygonatum verticillatum.

W lesie sfotografowałem pajęczynę. Drgnęła na wietrze, przez co obraz jest intrygujący.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji