bio-forum.pl

2014-04-07 Sosnowiec Zagórze - między innymi Kamienna - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-04-07 Sosnowiec Zagórze - między innymi Kamienna - część 4
2.lut.15 23:19
Piotr Grzegorzek

Ruszam dalej. Ponownie jestem na trawiastej przestrzeni położonej na lewym brzegu Potoku Zagórskiego. Zbliżam się do brzeziny. Teraz jestem pomiędzy trzcinnikiem piaskowym - Calamagrostis epigeios, za chwilę znajdę się pośród trzciny pospolitej - Phragmites australis.

Teraz jestem pomiędzy drzewami i spoglądam za siebie.

Następnie bardzo szybko przechodzę do wybetonowanej końcówki Potoku Zagórskiego.

Przy okazji w lesie, na kamieniu znajduję rokiet cyprysowaty - Hypnum cupressiforme.

Jestem teraz przy Alei Zagłębia Dąbrowskiego i zerkam na północ, czyli w kierunku Dąbrowy Górniczej.

Ze znajdujących się tutaj podmokłych łąk i trzcinowiska woda jest również odprowadzana do Potoku Zagórskiego.

Ja jednak zawracam i kieruję się w na południe, czyli w stronę Sosnowca. Kompleks łąkowy, który opuściliśmy dzielą od drogi zarośla. Widać, że i tutaj występuje trzcina pospolita - Phragmites australis.

Pomiędzy suchymi badylami pojawił się zielony akcent. To tojeść rozesłana Lysimachia vulgaris.

Z luki pomiędzy drzewami a zabudowaniami przy ulicy Kamienna widać doskonale kościół p. w. św. Joachima. Rozbudowa prezbiterium uczyniła zeń dominantę w krajobrazie tej okolicy.

Wracamy do chaszczy. Zauważyłem tutaj ponadto niebezpiecznego uciekiniera z pobliskiego ogrodu. To sumak odurzający - Rhus typhina.

Wracam na pobocze Alei Zagłębia Dąbrowskiego.

Tutaj zauważam spore skupisko rogownicy pospolitej - Cerastium caespitosum.

Sporo było tutaj rzodkiewnika pospolitego - Arabidopsis thaliana.

Wiele z nich zadowoliło się szczelinkami w betonowym krawężniku.

Oto inny maluch tego gatunku. Raz ostrość nastawiłem na rozetkę liści, potem na kwiatostan.

Teraz widać jak wiele rzodkiewnika pospolitego - Arabidopsis thaliana tutaj rośnie.

Teraz minąłem trawers ulicy Kamienna i zerkam w kierunku węzła drogowego.

Następnie patrzę za siebie. W kolejnym odcinku zajrzymy do lasu górującego nad skarpą.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji