bio-forum.pl

Ucho?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

Od dłuższego czasu poluję na ucho bzowe. Już zwątpiłem, że w okolicach Gdańska je znajdę. Wczorej wynalazłem na obrzeżach lasu bzy-tak mi się wydaję i coć co przypomina przejrzałe, zmęczone ucho bzowe.

Czy mam rację?

od kwi.2004

uszak

Tak, masz rację. To jest, "judaszowe ucho". Kiedy nadejdzie odwilż i będzie wilgotnie, to owocniki odżyją i bedą się wtedy pięknie prezentowały.

Wiesz już gdzie rosną, to masz stanowisko.

Zaznaczam, że ucho bzowe (uszak) zaliczany jest do grzybów leczniczych, na co osobiscie zwracam większą uwagę, niż na jego "walory" kulinarne.

od gru.2003

Fajnie! Dziś już jest 2 na plusie, za dwa dni zobaczę. Dzięki.

od lip.2004

Chyba 7 na minusie:-)

od paź.2004

5. Ucho?

A co się przyrządza z ucha bzowego? Zupę, sos? Nigdy tego nie zbierałam....: o (

od kwi.2004

Całą gamę potraw znajdziesz w kuchni chińskiej, albo japońskie.

Tam występuje pod nazwą jako: Mu, albo Mun.

Uszak jest bez smaku i zapachu.

Nie wiem czum można się zachwycać w jego spożywaniu? Widać, że może mało wiem.

od paź.2004

7. Ucho?

To może niektórzy znajdują przyjemność w samym... gryzieniu tych grzybów...? Może to dziwnie zabrzmi ale ja np. (pomijając niewątpliwe w tym przypadku walory smakowe) uwielbiam "chrupać" kurki....: o)

od kwi.2004

Elma, fakt to może sprawiać przyjemność niektórym.

Jak dla niektórych świńskie ucho w salcesonie.

Gusta wszak są różne. A to i dobrze.

od paź.2004

9. Ucho?

Nie cierpię salcesonu i ozorków w sosie... Poza tym jestem wszystkożerna. Może jednak i uchem bzowym dać sobie w takim razie spokój...??: o)

od gru.2003

Bogdan w tej chwili leje deszcz i jest 5 w plusie i co jakiś czas się przejaśnia.

od kwi.2004

11. Ucho?

Elmo. A może warto się samemu przekonać?.

Powracam jednak do walorów leczniczych uszaka.

grzyby.cp.win.pl

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji