bio-forum.pl

2006-07-05 Jaworzno - Przygoń od strony Ciężkowic

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-07-05 Jaworzno - Przygoń od strony Ciężkowic
27.sty.15 00:28
Piotr Grzegorzek

Tego dnia na tytułowym wzgórzu kręciliśmy jeden z filmów dla telewizji CTv Jaworzno. Samo wzgórze jest uznawane za najwyższe wzniesienie Pagórów Jaworznickich. Na mapie firmy Compass zaznaczyłem punkty w których znajdowały się plany zdjęciowe.

Zaczynamy w miejscu oznaczonym kolorem żółtym. Stąd spoglądamy na wzgórze jako takie i znajdującą się tam wieżę przeciwpożarową.

Zerkamy też w kierunku drogi, która w ostatecznym rozrachunku prowadzi do Gór Luszowskich.

Teraz znajdujemy się w punkcie oznaczonym kolorem zielonym. Na początku martwe drzewo wśród pól.

W przydrożnych zaroślach, pomiędzy jeżyną popielicą - Rubus caesius przyczaił się jakiś szarańczak.

Ten roślinny drut kolczasty był w pełni kwitnienia.

Jego kwiaty odwiedzały pszczoły miodne.

Jesteśmy teraz przy południowym skraju lasu w miejscu oznaczonym kolorem powiedzmy fioletowym. Tutaj znajdujemy bardzo pokręcone drzewa.

Była tutaj również wilżyna ciernista - Ononis spinosa. Pomiędzy jej kwiatami przemykał kwietnik namiastek - Misunema vatia.

Był też motyl, przestrojnik trawnik jak mniemam.

Większość zdjęć wykonałem w punkcie oznaczonym kolorem czerwonym. Na początku butwiejąca wieża triangulacyjna.

W okolicy było też trochę wykopów. Jak się teraz dowiedziałem wydobywano tutaj galmany.

W tej okolicy w drzewostanie dominuje brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Jedno z drzew było bardzo pokręcone.

Poza tym nie brak tutaj okazałych leszczyn - Corylus avellana.

Ostatnie zdjęcie wykonałem na stoku północnym w okolicy oznaczonej zielonym kółkiem. Tutaj znajdują się największe doły po eksploatacji kruszców, czyli galmanów.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji