Teraz będzie odcinek oznaczony kolorem ciemnoniebieskim. Znajdujemy się w okolicy wylotu pewnej tajemniczej sztolni, ale na razie obejrzymy jej roznos. Tak to prezentuje się na mapie firmy Compass.
Ten szeroki rów z ledwo sączącym się na dnie strumykiem to roznos. Tutaj płynęła woda kierowana w końcu do rzeki Śmidry, przerobionej na tę okoliczność w Kanał Matylda.
Z drzew liściastych zwróciłem uwagę na dąb szypułkowy - Quercus robur. Rósł on nad brzegiem roznosu.
Większości drzew teraz nie oznaczałem. Nie zbierałem także mchów oraz grzybów, gdyż moim celem była dokumentacja sztolni jako takiej.
Odbijam teraz w lewo. W drzewostanie pojawiają się poza drzewami liściastymi świerki pospolite - Picea abies. Wiele pni jest pokrytych przez porosty, przede wszystkim misecznicę proszkowatą - Lecanora conizaeoides.
Teraz patrzymy w koronę świerka pospolitego - Picea abies oraz drzewo liściaste opanowane przez jemiołę pospolitą - Viscum album.
Jest tutaj kilkanaście starych drzew liściastych o pniach pokrytych misecznicą proszkowana - Lecanora conizaeoides. Ponadto u ich nasady widać skupiska pędów odroślowych.