bio-forum.pl

dojrzewające, brązowe na nóżce

bez logowania - można przeglądać

od cze.2005

1. dojrzewające, brązowe na nóżce

sporo na kłodzie bukowej

od lis.2005

2. dojrzewające, brązowe na nóżce
21.sty.07 20:09
Marek Ciszewski "grant"

To jest najprawdopodobniej Trichia

od maj.2006

3. dojrzewające, brązowe na nóżce

Dojrzewajace? Hm... jeśli włośnia porozrywała ściany,

to one są z pewnością wpełni dojrzałe:-)

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 01. lutego. 2007)

od wrz.2005

4. dojrzewające, brązowe na nóżce

To jest jakas Hemitrichia, ktora od Trichia rozni sie tym, ze ma wlosnie w postaci siatki a nie wolnych nici, a kolory zwykle wlasnie takie zoltawe, jak Trichia.

od wrz.2005

5. dojrzewające, brązowe na nóżce

Jacku, czy to te okazy mi wyslales razem z Diderma? To jest Hemitrichia calyculata. Jest jeszcze drugi, bardzo podobny garunek H. clavata, ale on ma miec nieznacznie wieksze zarodniki. Poza tym ma miec krotszy i mniej wyraznie odcinajacy sie od zarodni trzonek, zwykle nie wywiniety na zewnatrz brzeg sciany zarodni i nieco wiecej wolnych koncow we wlosni. Roznice sa bardzo male, wiec czasem te gatunki sa uwazane za tozsame. Ale mysle, ze w tym przypadku caly zestaw cech charakterystycznych dla H. calyculata mozna znalezc, wiec mozna oznaczyc jako H. calyculata. Co mam zrobic z okazem?

od cze.2005

6. dojrzewające, brązowe na nóżce

Dzięki za oznaczenie, okazy zatrzymaj. W checkliście dwie publikacje, możesz coś powiedzieć o występowaniu w Polsce?

od wrz.2005

7. dojrzewające, brązowe na nóżce

Mysle, ze nie jest rzadka (skoro ja ja juz kilka razy zbieralam), tylko nie odrozniana od H. clavata. U Krzemieniewskiej nie ma H. calyculata, wiec kto uzywal tej monografii nie mogl jej oznaczyc. Pewnie trzeba by zrewidowac okazy zielnikowe H. clavata, zeby cos wiecej powiedziec. Ja H. clavata jeszcze nie zbieralam.

od paź.2008

8. dojrzewające, brązowe na nóżce

Clavata i Calyculata są do odróżnienia tylko w początkowym stadium. Calyculata ma "żywszy" kolor. Łososiowo-pomarańczowo-brązowo-niewiemjakijeszcze;).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji