17-01-2015 - Puszcza Bukowa
Na innym fragmencie tej samej kłody bukowej, na której rośnie domniemany Stecherinum z poprzedniego wątku.
Nie mam odwagi nazwać po imieniu z czym mi się ta tapeta kojarzy ale teraz, gdy wysycha i kolce zrobiły się cieniutkie - serce bije mi coraz mocniej, bo widzę coraz większe podobieństwo do tej "brązowej wycieraczki", którą widzieliśmy (Aniu i Błażeju) nad Biebrzą;) Co o tym myślicie?
to nie ona raczej
Może coś w okolicy Mycoacia nothofagi? Choć makro bywa czasem mylne.
Mycoacia nothofagi ma ciekawy i dość intensywny zapach :) https://grzyby.pl/gatunki/Mycoacia_nothofagi.htm[grzybiarze.eu]Mycoacia nothofagi^?^
Odszukałam zdjęcia biebrzańskiego Gloiodon strigosus z 2013 r. No i rzeczywiście wygląda inaczej (inne kolce, inny brzeg owocnika...)
Ciekawie wygląda, chętnie sprawdzę co to.
Adres ten sam.
Napiszę szczerze - z utęsknieniem na to czekałam Darku:-) Dziękuję!:-)
I co tam po roku z tego wyszło?
Niestety, nie mam jeszcze informacji.
Odwiedziłam dziś to miejsce ponownie. Z tamtej bukowej kłody niewiele już zostało ale grzybki nadal mają się świetnie mimo, że minęło już 8 lat od ich pierwszego znalezienia:-)
Nie musiałam się specjalnie wysilać by wyczuć bardzo przyjemny i intensywny zapach. Oczywiście pobrałam fragment owocnika.
Zarodniki: (-4, 4) 4, 7-6, 3 (-6, 7) x 2, 4-3, 4 µm (średnio 5, 4 x 2, 8 µm), Q: 1, 7-2, 3 (średnio 1, 9):
Myślę, że już nie ma żadnych wątpliwości, że to jest Mycoacia nothofagi:-)
Gratulacje i podziw za wytrwałość oraz dociekliwość.
Kapitalne spotkanie po latach! Gratulacje