bio-forum.pl

2006-06 Jaworzno Niedzieliska w trzy dni

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-06 Jaworzno Niedzieliska w trzy dni
2.sty.15 23:46
Piotr Grzegorzek

W owym czasie odbywał się w Jaworznie teleturniej organizowany przez telewizję CTv Jaworzno oraz tygodnik Co Tydzień. Byłem tamże autorem szeregu bardzo podchwytliwych pytań. Tym nie mniej wszystkie były związane z tym co wypisywałem w tej gazecie. W drodze na miejsce akcji wykonałem szereg fotoreportaży. Plany zdjęciowe znajdują się na mapie firmy Compass.

Zaczynamy w rejonie żółtej plamy. Jest czwartek, 1 czerwca. W rejonie byłego torowiska zauważyłem łan brodawnika zwyczajnego - Leontodon hispidus.

Z traw wyróżniała się drżączka średnia - Briza media.

Poza tym było tamże sporo krzyżownicy czubatej - Polygala comosa.

A to już koszyczek brodawnika zwyczajnego - Leontodon hispidus z bliska.

Niestety, było też tutaj sporo innego dobra, ale konwalii majowej - Convallaria majalis to nie przeszkadzało.

Bliskość zabudowań wszystko tłumaczy.

Pora zatem na ładne kwiatki. Oto rogownica polna - Cerastium arvense.

Jest i fiołek trójbarwny - Viola tricolor. Dopiero obrabiając te zdjęcia na potrzeby bio-forum zauważyłem, że na jednej łodyżce jest kwiat zasadniczo trójbarwny oraz prawie dwubarwny.

Kolejne dwie serie zdjęć powstały w lesie w obrębie zielonej plamy. W piątek, 2 czerwca około godziny 16. 00 wysiadłem na przystanku i przez las poszedłem w kierunku Relaksu. Na początku zauważyłem bodziszka cuchnącego - Geranium robertianum.

Był też interesujący przypadek selektywnej zbiórki odpadów.

Jednakże najbardziej zaskakujące było natrafienie na tego storczyka. Oto buławnik mieczolistny - Cephalanthera longifolia. Prawdopodobnie to było pierwsze notowanie tego gatunku w Jaworznie.

Oto zbliżenie jego kwiatów.

We wtorek 6 maja ponownie zajrzałem do tego lasu. Niestety buławniki zostały zerwane i porzucone. Dlatego podniosłem je i zasuszyłem. Zanim tam dotarłem w rejonie redakcji przy ulicy św. Barbary sfotografowałem jasnotę różową - Lamium amplexicaule.

A w lesie kwitła i to masowo listera jajowata - Listera ovata.

Ten storczyk w tej okolicy był, jest i mam nadzieję będzie. Byle do późnej wiosny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji