bio-forum.pl

2006-05 Jaworzno, Mysłowice - początek i koniec maja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-05 Jaworzno, Mysłowice - początek i koniec maja
1.sty.15 14:43
Piotr Grzegorzek

Kolejny łączony wątek. Na początku Jaworzno Niedzieliska. To okolica żółtej kropki na mapie firmy Compass.

Jest czwarty maja. W niewielkich chaszczach na przeciwko domu kultury Relaks sfotografowałem dwie byliny. Na lewo bylica piołun - Artemisia absinthium, na prawo wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare.

Potem zauważyłem klon jesionolistny - Acer negundo

Najważniejszym odkryciem było znalezienie okazałego szakłaka pospolitego - Rhamnus cathartica. To było drzewo o średnicy pnia zbliżonej do 30 cm. Nie mam pojęcia, czy ono wciąż tam jest. Jakoś nie było okazji aby tam zajrzeć od tamtego czasu.

Nieco głębiej w tych chaszczach pośród podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria był ukryty skład starych opon.

A to już druga seria zdjęć. Jest 25 maja. Jestem na rynku w Jaworznie. O odnowie nikt jeszcze nie mówi. Tutaj przy jego północno-zachodnim skraju, poniekąd wierzchołku trójkąta, na robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia, w dwu miejscach tego samego drzewa, wyrastał żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus.

Była tutaj także niewielka zachwaszczona przestrzeń z jastrzębcem kosmaczkiem - Hieracium pilosella.

Nieliczne kwietniki ozdabiały kosaćce bródkowe - Iris barbata lub jak kto woli Iris germanica.

Teraz odmiana fioletowa.

Potem odmiana jasnożółta z pszczolinką, której z tego zdjęcia raczej nie da się oznaczyć.

Następnie udałem się do Mysłowic. Oczywiście było to spowodowane koniecznością zebrania materiału do artykułu w tygodniku Co Tydzień. Na początku fragment mapy formy Compass.

W okolicy kościołów, przy żółtej kropce sfotografowałem kolejne kosaćce bródkowe, tym razem o cielistych kwiatach.

Ostatnie zdjęcie wykonałem w rejonie cmentarza przy ulicy Mikołowskiej - zielona kropka. Przedstawia ono gałąź buka zwyczajnego - Fagus sylvatica "Atropurpurea". Widać już zawiązane owoce.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji