bio-forum.pl

2006-05 Chrzanów - początek maja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-05 Chrzanów - początek maja
1.sty.15 13:57
Piotr Grzegorzek

w pierwsze majowe dni kręciłem się po okolicy między domem a muzeum. Widać to na przykładzie kropek naniesionych na mapę firmy Compass. Co prawda 3 maja poniosło mnie nad źródła Koziego Brodu, ale to był tylko drobny epizod.

2 maja fotografowałem w ogrodzie Domu Urbańczyka - czerwonawa kropka. Zaczynamy od kwitnącej magnolii pośredniej - Magnolia ×soulangeana. To drzewo przeszło już do historii. Nie przeżyło konfrontacji z silnymi opadami śniegu a potem ataku grzybów, w tym gruzełka cynobrowego - Nectria cinnabarina.

Bliżej budynku wciąż rośnie ubiorek wiecznie zielony - Iberis sempervirens. Czasami kwitnie.

Uprawiamy tutaj także przyniesionego z lasu fiołka leśnego - Viola reichenbachiana.

Jestem teraz w parku - jedna z żółtych kropek bliżej muzeum. Tutaj jest uprawiana miesiącznica trwała - Lunaria rediviva.

Na jej kwiatach przesiadywał tajemniczy owad. Właśnie został oznaczony, bo wiedziałem kogo zapytać. To płaskoręcz - Platycheirus albimanus. To pospolity przedstawiciel Syrphidae.

I jeszcze jedno zbliżenie kwiatów miesiącznicy.

W parku była też uprawiana kokorycz pusta - Corydalis cava. Do teraz pojawiają się jakieś jej resztki.

Jest tutaj także przekwitająca magnolia japońska - Magnolia kobus.

A to już jeden z ogrodów przy skrzyżowaniu ulicy Partyzantów z ulicą Oświęcimską - zielona kropka. Tutaj sfotografowałem forsycję pośrednią - Forsythia intermedia.

I ponownie park w części położonej powyżej ulicy Mickiewicza. Tutaj sfotografowałem barwinka mniejszego - Vinca minor.

Tam też, zniżywszy się do jego poziomu sfotografowałem bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea.

Z tej samej perspektywy spojrzałem na mniszka - Taraxacum sp. sp.

A potem zachwyciłem się kwiatami świerka białego - Picea glauca, rosnącego przed Szkołą Muzyczną.

3 maja, wracając z wyprawy nad źródła Koziego Brodu upolowałem w rejonie ronda - ciemnozielona kropka - kwitnącą porzeczkę złotą - Ribes aureum.

Kolejne zdjęcia wykonywałem w rejonie niebieskiej kropki. Na początku kwitnący pigwowiec pośredni - Chaenomeles x superba.

Potem była kwitnąca czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Na jej kwiatostanach urzędował kistnik malinowiec.

To drzewo ocieniało malowniczy zbiornik.

W istocie to nie staw, ale coś w rodzaju odkrytego szamba, raczej nieużywanego, bo atmosfera nie była tam odpychająca.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji